tisdag 1 maj 2012

Mina aprilfavoriter

Just den här boken av Merethe Lindström har jag inte läst men det vill jag väldigt gärna göra. Däremot blev hennes novellsamling "Det må ha vaert ensomt daer" en av de absoluta läshöjdpunkterna för mig under april. Nu väntar jag bara på att det ska komma översättningar till svenska av denna mycket intressanta författarinna. Stramt språk- psykologisk finess och även om det ibland är svart så aldrig är det tråkigt eller ointressant- en mycket spännande ny författarbekantskap.

Kathleen Jamies trevliga essaysamling "Sightlines" blev en annan favorit- speciellt "ovanlig" var hennes berättelse om St Kilda-öarna där ute " i mitten på ingenstans". Så tipsade Mrs C på bloggen "A Room of My Own" om den svenska författarinnan Karin Altenberg, som minsann fått en nominering till The Orange Prize för sin bok "Island of Wings". Vad den handlar om? Jo, St Kilda.... tala om att slå två flugor i en smäll. "Island of Wings" var en mycket lärorik och även spännande roman. Den bygger på verklighet och det blir den då inte sämre av. Här tas man tillbaka till 1800-talets mitt- till en fattig och svår tid och till förhållanden som ter sig närmast totalt omänskliga.

Nina Burtons essayer tog mig med på en resa längs tre stora floder i Europa. Vilken resa!! Rhône, Rhen och Themsen färdades jag på och jag lärde mig hela tiden något nytt och väldigt sur blev jag över att boken tog slut så snabbt..... Essaysamlingar ska jag verkligen se till att läsa flera av.

Inga kommentarer: