onsdag 14 april 2010

En blommig bok


Blomming och grann är den- utgåvan av "The Diary of a Provincial Lady" författad av E M Delafield. (förlaget är Virago).
-
Det är en småtrevlig bok i dagboksform- underhållande för stunden men kanske inte något man minns som en jättestor läsupplevelse. Väldigt engelskt med engelska problem ("aristokratiska" sådana, för övrigt) och engelsk humor. Jilly Cooper har skrivit förord.
-
"The Diary of a Provincial Lady" kom ut år 1930 och den gjorde succé på sin tid- den följdes av flera "Provincial Ladies" (The Provincial Lady goes further, The Provincial Lady in America och The Provincial Lady in Wartime). För min del räcker det med den tjusiga blommiga boken på bilden. Jag tycker däremot att det är mycket fint att de här gamla böckerna kommer ut i nyutgåvor- de speglar en tid som det kan vara nyttigt att känna till lite mera om.
-
EM Delafield hette egentligen Edmée Elizabeth Monica de la Pasture och hon föddes år 1890 - hennes släkt kom till England under franska revolutionen. (Delafield är en översättning av franskans de la Pasture- så humor hade damen sannerligen.) EM Delafield bodde i ett vackert hus i Devon och det är från huset och omgivningarna hon hämtade materialet till sin bok.
-
Jag blandar min läsning friskt för tillfället- när Delafield är utläst ska jag ta itu med Shenaz Patel från Mauritius.

Inga kommentarer: