söndag 12 december 2010

Min egen utmaning för 2011- "Jag längtar till Italien...."

År 1960- "Dolce Vita" hade premiär. På fotot (från vänster) Ennio Flaiano, Federico Fellini och Anita Ekberg. (foto: Gazzetta del Popolo).

-

Jag ger aldrig några nyårslöften men förutom Tyskland tänker jag försöka ha Italien också på min bok-horisont för nästa år. Det verkar vara precis lika dåligt med översättningar av italienska böcker som av tyska (och en massa andra också, för den delen- översättningar är bristvara- vi dränks i stället av svenska deckare).
-

Jag tänker använda Strega-pristagarna som "bas" och se vad jag kan hitta att läsa. Jag misstänker att jag kommer att få anlita bibliotek och antikvariat för att lyckas med mina föresatser. Det första året för Stregapriset var 1947 och varför inte börja där.
-

1947 års Strega-pristagare var Ennio Flaiano (1910-1972). Han torde vara mest känd idag för sitt samarbete med Federico Fellini men han skrev även romaner och skådespel. Hans prisvinnande bok hade titeln "Tempo di uccidere" och den har faktiskt blivt översatt till svenska- med tieln "Livet läker" (1949)(Forum förlag). (Den engelska titeln är "The Short Cut")

-

Handlingen i boken är förlagd till det italiensk-ockuperade Etiopien och tiden är 1935/36. En italiensk officer råkar döda en etiopisk kvinna och hans samvete härjar honom svårt. "Livet läker" är en av de få böcker som handlar om italienarnas koloniala härjningar i östra Afrika.


-

Så två citat av Flaiano (hämtade från Wikipedia):

-

In Italy, fascists divide themselves into two categories: fascists and antifascists.

Chastity is the mirage of obscene people.

5 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Låter spännande med Italien. Min kunskap om italienska författare är inte så stor, men det ska bli roligt att följa din utmaning. Jag läste Moravia någon gång på 70-80-talet...

Ingrid sa...

Jag har inte läst särskilt mycket av italienska författare jag heller- minns dock Cesare Pavese som fanns att få i flera översättningar på 80-talet (jag gillade hans böcker vill jag minnas). Moravias böcker har jag ett vagt minne av. Jag tycker att det ska bli roligt att lära lite mer om italiensk litteratur (förhoppningsvis i alla fall).

Anonym sa...

Åh, jag har nog inte läst något mer italienskt än Dante "rodnar av skam". Här finns verkligen obruten mark för min del.
//Mimmimarie

Bai sa...

Dette blir spennande å følgje med på. Når eg tenker meg om, kjenner eg i svært liten grad til italienske forfattarar. Håper eg kan få litt input, ved å følgje med her.

Ingrid sa...

Jag hoppas att jag ska hinna stifta bekantskap med många italienska författare under det kommande året!