tisdag 14 december 2010

Minnen från Ullared


Under flera år bodde jag i Göteborg- och varje år brukade jag och några arbetskamrater köra ner till det stora varuhuset (Gekås) i Ullared för att trängas och böka runt bland tvättmedelsförpackningar och schampooflaskor etc- Jag försökte alltid att komma ut ur detta köpmarknadsgehenna så fort det gick- för det fanns faktiskt det som var roligare i Ullared.
-
Bredvid den stora Gekås-bunkern hade nämligen författaren Olle Länsberg sitt boktält. Olle Länsberg hade stora framgångar med flera av sina romaner på 60 - och 70-talet men så kom skattesmällen och Länsberg tvingades slita ont för att få ihop till brödföda och skatteskulder. I tältet såldes väl mycket av lättviktigt gods (det är ju tyvärr det som inbringar mest pengar) men det fanns också en hel del väldigt god och fin litteratur- bland annat lyrik. Jag köpte stapelvis- och många av de finaste inbundna lyriksamlingarna i mina hyllor kommer från Olle Länsbergs tält i Ullared. Olle Länsberg var alltid lika vänlig och intresserad (på ett fint sätt) av mina inköp. Han blev glad när jag hade Sonja Åkessons samlade dikter överst i min hög- och så komplimenterade han mig för min goda smak :-) Jag minns Olle Länsberg med glädje och med vemod- och jag vet inte om det säljs böcker alls i Ullared idag.
-
Jag länkar till Torbjörn Säfves minnesord i Folket i Bild Kulturfront från 1998.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns en bokhandel men jag har aldrig haft ork att gå in där efter att ha jagat overaller till barnen.

Inne på själva jättevaruhuset har de också en del böcker men det är sällan nått som gör mig exalterad.

Vixxtoria sa...

Jag minns också Länsberg, jag har köpt många fina böcker där själv. Bland annat upptäckte jag Paul Auster bara för att Länsberg sålde ut restupplagor av hans NY-trilogi (fast i enstaka delar då). Jag hade aldrig hört talas om Auster tidigare (det här måste ha varit 1990 eller 91). Nuförtiden är det Olle Länsbergs döttrar som driver bokhandeln som sedan länge är inhyst i ett hus, och inte i ett tält. Där är fortfarande en salig blandning av böcker, men det går att göra fynd (men det är långt ifrån lika prisvärt nu som tidigare).

Men det var faktiskt först när jag läste barn- och ungdomslitteratur på universitetet (vi talar om 1996 eller 97 eller så), som det gick upp för mig att den där klurige gamle farbrorn som alltid var så intresserad av vilka böcker man köpte var en författare han också.

Fru E sa...

Vilken härlig anekdot. Jag instämmer med Maria. Har heller aldrig varit inne i bokhandeln på Ullared, helt enkelt för att jag inte orkat och för att den ser lite "billig" ut (alltså när det gäller utbudet). Men jag ändra på det nästa gång jag är där, inser jag.

Ingrid sa...

Maria -Vixxtoria och Fru E:Det gläder mig att bokhandeln finns kvar- och att det är Länsbergs döttrar som driver den. Och Vixxtoria: Det var verkligen roligt att höra att du också mött och pratat med Länsberg- Jag slogs av att han var både rak och vänlig. (Jag "tvingades" avslöja vad jag arbetade med också, minns jag....).