torsdag 2 december 2010

Nordiska rådets litteraturpris


Det stod lite grann om det i dagens tidning (SDS). Nomineringarna för 2011 är klara. Jag fastnar för Färöarna som representeras av poeten Tóroddur Poulsen med "Utsikt"- här en länk till ett filmklipp med honom- Jo, jag vill gärna läsa hans bidrag.

-

Josefine Klougart med "Stigninger og fald" har också blivit nominerad. (Danmark)

-
"Stigninger og fald er en skildring af en barndom på Mols i 1980erne. En lyrisk bevægelse gennem de landskaber, der både er naturens og sindets. Et portræt af en familie, af en hjemstavn og af mødet med sproget. Barndommens steder og barndommens ord. Alt det, der former et menneske."


-

Kristian Olsen Aaju representerar Grönland med "Det tatuerade budskapet" (en kriminalroman).

-

Samtliga nomineringar:

Danmark: ”Stigninger og fald” av Josefine Klougart, ”Vågen” av Harald Voetmann.


Finland: ”Flugtämjaren” av Erik Wahlström, ”Herra Darwinin puutarhuri” (Herr Darwins trädgårdsmästare)* av Kristina Carlson.


Island: ”Milli trjánna” (Bland träden)* av Gyrdir Elíasson, ”Rennur upp um nótt” (Stiger upp om natten)* av Ísak Hardarson.


Norge: ”En dåre fri” av Beate Grimsrud, ”Innsirkling” av Carl Frode Tiller.


Sverige: ”En dåre fri” av Beate Grimsrud, ”Colosseum, Kolosseum” av Anna Hallberg.


Färöarna: ”Útsýni” (Utsikt)* av Tóruddur Poulsen.


Grönland: ”Det tatuerade budskapet” av Kristian Olsen Aaju.


Åland: ”Blues från ett krossat världshus” av Sonja Nordenswan.


Det samiska språkområdet: ”Bárbmoáirras” (Paradisets stjärna) av Kerttu Vuolab.1


* Finns i svensk översättning

4 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Danmarks bidrag låter spännande. Den ska jag lägga på minnet. Jag blir väldigt förvånad över Beate Grimsrud.Dessutom nominerad i två länder.

Ingrid sa...

Bokstödet: Jag funderar på både Danmarks och Färöarnas bidrag. Jag har inte läst något av Beate Grimsrud men blir ändå förvånad över att samma författare blir nominerad i två länder.

Johannes sa...

Det finns en väldigt skum prosabok av färingen Poulsen på svenska, "Regler: ett brott". Jag ska inte utan vidare påstå att den är fantastisk, men den liknar inget annat jag har läst. Hans dikter är jag dock inte bekant med. Däremot är Gyrdir Elíasson en mycket intressant författare, både som poet och prosaist. Tyvärr finns bara en bok på svenska av honom också.

Ingrid sa...

Johannes: Jag kan gott tro att boken av Poulsen inte liknar något annat man tidigare läst... (speciellt efter att ha sett filmklippet med honom)- men han väcker verkligen nyfikenhet. Jag ska se om jag kan hitta boken du nämner! Jag ska kika på Gyrdir Elíassons bok också! Tack för tipsen!