tisdag 21 december 2010

Diktsamling för lyrikhatare


Det senaste numret av tidningen Vi (ursprungs-Vi alltså, inte Vi läser) har en trevlig spalt (och mycket annat trevligt också för den delen- flera fina boktips bland annat)-"Språksamt" där Ingemar Unge skriver om nya språk och en diktsamling som "även lyrikhatare kan köpa".
-
"Staden i mitt hjärta" är utgiven på Lind & Co förlag- och här finns dikter av Alfred Vestlund men också ett femtio-tal "transpiranto"-dikter. Transpiranto är en blandning av många språk och har inspirerats av esperanto i bästa Grönköpingsanda.
-
Här ett smakprov från "La Nizzo" av författaren Vittorio Rydmonto :-)
-
Fimbulnoktürn hat strong
klimat,
asterix funkas et brassas.
Tutti slafas in isolat
tief in las missinassas.
Lunan traskas la rutt sordin'.
Snoj lajt' in blanko sür la pin'
dito sür baldakino.
Nizz' ist nur piggelino.

-
Unge ger också exempel på Kungssången (Trall royal) och Du gamla du fria samt Tennysons "Nyårsklockan"- allt i fina och ytterst fyndiga översättningar. En lite annorlunda och väldigt rolig julklapp (tycker i alla fall jag).

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja veta hur man får tag i boken med Transpirantodikter.
Just nu försöker jag rädda den samling av Grönköpings Veckoblad som ska väck när Göteborgs Stadsbibliotek ska bygga om. Jag har länge saknat en samling av alla transpirantodikter. På Grönköpings egen hemsida kommer man bara åt titlarna - inte de hela dikterna.
Men till alla som högaktar Transpiranto, köp CDn Happi Kvam Pippi från Helsingfors. Vackra mansröster i kör och solo har förevigat de bästa sångerna på transpiranto.