måndag 6 december 2010

Paths of Glory

Regin till den här filmen från 1957 är gjord av ingen mindre än Stanley Kubrick. Det är en verkligt fin klassiker- i svartvitt. Handlingen är förlagd till första världskrigets skyttegravar- och den franska armén.
-
Huvudpersonen- överste Dax, spelas av en relativt ung Kirk Douglas. Skyttegravskriget var fruktansvärt- dog man inte av sjukdomarna som härjade dog man när man blev beordrad att göra vansinnesattacker mot fiendens område. Det var ett förfärligt slaktande. I den här filmen beordras just en sådan idiotattack av generalerna och trots protester från underlydande måste man lyda. Attacken blir en katastrof och nu ska man hitta en syndabock- slumpmässigt väljs tre soldater ut. De blir (under en farsartad rättegång) dömda till arkebusering.
-
Det här är en mycket otäck film om krigets absoluta vansinne- och den sätter också fingret på korruptionen inom armén. Dax är den ende som står rakryggad genom hela historien- men det nyttar inte till något. Filmen slutar i tragedi.
-
Paths of Glory (Ärans väg) är en film som verkligen berör. Den har också blivit en odödlig klassiker.

2 kommentarer:

Sara BE sa...

Åh, den här vill jag verkligen se! Jag kan även rekommendera en annan tidig Kubrick - heistfilmen "The Killing".

Ingrid sa...

Sara: "Paths of Glory" var verkligen mycket bra och det är den typ av film som inte lämnar en efteråt. Tack för ditt filmtips "The Killing" ska jag absolut ta en titt på !