torsdag 9 december 2010

The Bostonians av Henry James

Ibland kan filmen skapa längtan efter boken- så blev det i det här fallet. Igår kväll ägnade jag några timmar (cirka 2) åt filmatiseringen av Henry James (1843-1916) roman från 1886- "The Bostonians".

-

Handlingen bygger på ett triangeldrama mot bakgrund av kvinnorättsrörelsen och några av dess förkämpar i Boston på 1870-talet. Basil Ransom är en ung man från Mississippi- med advokatpraktik i New York (den går inte bra)- under ett besök hos en kusin -Miss Olive Chancellor träffar han den vackra Verena Tarrant som Olive tar under sina vingars beskydd- Verena är en god talare och hon behövs i kvinnorörelsen. Basil som får följa med på ett möte är inte alls intresserad av "frågan" däremot blir han störtförälskad i Verena. Nu börjar en maktkamp mellan Olive och Basil- och Verena kastas in i en häxkittel av känslor och tankar som hon inte kan behärska. Vem vinner kampen om Verena? Det får vi inte veta förrän i filmens allra sista ögonblick.

-

Jag tyckte mycket om den här filmen kanske mest för att Vanessa Redgrave är en så ypperlig skådespelerska (Hon har rollen som Olive Chancellor)- men triangeldramat är spännande att följa också och det är just det outtalade som ger den extra kryddan- är det så att Olive känner mer än stark vänskap för Verena? Vi får inte veta- vi kan bara gissa. Jag måste också medge att jag faller för Christopher Reeves Basil- han må vara en stockkonservativ syd-statare...och han är säkert inte särskilt sympatisk egentligen.... Kvinnosaksfrågan har egentligen underordnad roll i både filmen (och som jag har förstått) boken- däri låg nog inte Henry James passion- och jag tycker ändå om....

-

Nu ska jag försöka skaffa boken- så att jag kan läsa "originalet". Jag tror inte att den blivit översatt till svenska.

-

Läs mer om filmen här.

-

2 kommentarer:

Minerva sa...

Jag kan varmt rekommendera filmatiseringen av "Wings of the Dove" med Linus Roache (underbar!) och Helena Bonham Carter (underbar!) i huvudrollerna. Ett triangeldrama med ett moraliskt dilemma. Försökte läsa romanen i somras, men den var synnerligen svårläst."Portrait of a Lady" är betydligt lättare att ta sig genom. Den filmen (av Jane Campion, med Nicole Kidman och John Malkovich i huvudrollerna) är inte heller dum, för övrigt.

Tack för tipset om "The Bostonians"!

Ingrid sa...

Minerva: Jag tror att jag har sett "Wings of the Dove"- och minns den som en mycket intressant och väldigt fin film. Helena Bonham Carter är en favoritskådespelerska! Men... jag känner att jag skulle vilja se igen- så tack ska du har för rekommendationen. Henry James kan var rätt seg... Portrait of a Lady gick också i serieform på TV för väldigt många år sedan... undrar just om den finns på DVD. Jane Campions version tror jag inte att jag har sett- det ska jag nog göra.