fredag 10 december 2010

Till min tyska hylla- Ernst Wiechert

Ernst Wiechert föddes år 1887 på ett skogvaktarbosteälle i den masuriska delen av Ostpreussen. Masurien var en plats där slaver och germaner en gång möttes- (och jag tänker mig ett vackert landskap med många sjöar). Idag tillhör området Polen. Ernst Wiechert skrev gärna om sin hemtrakt - och speciellt i barndomsskildringen "Där vägen börjar" (1939 i svensk översättning).-" Det enkla livet" kom 1940.
-
Ernst Wiechert var mycket läst i Tyskland under 30-talet. Han var starkt kritisk mot nazismen och för detta blev han fängslad och fick sitta i koncentrationslägret Buchenwald. Goebbels hotade honom till livet om han inte slutade med sina protester mot makthavarna. När kriget var slut skrev Wiechert ner sina minnen från koncentrationslägertiden i "I dödens skog". (1946 i svensk översättning).
-
Jag har inte läst något alls av denne författare men han står nu högt på min lista över "måste- läsa". För att få tag på hans böcker i svensk översättning måste man anlita bibliotek och/eller antikvariat.
-
Jag citerar från All världens berättare (1/49) "Med religiös innerlighet och stundom ganska oklar symbolik hyllar Wiechert godheten och själens inre liv som bärande makter". Wiechert emigrerade till Schweiz år 1948 och han dog där.

Inga kommentarer: