torsdag 16 december 2010

Färd i skugga av Mariateresa Di Lascia

Mariateresa Di Lascia dog endast 40 år gammal år 1994. För sin enda bok "Färd i skugga" (Passaggio in ombra) tilldelades hon Stregapriset postumt året därpå. Mariateresa Di Lascia var politiskt aktiv och medlem i Partito radicale, hon grundade också organisationen "Nessuno tocchi Kain" (ingen ska röra Kain) - som hade som uppgift att avskaffa dödsstraffet i världen.
-
"Färd i skugga" är en familjehistoria tecknad av ett "jag" - en kvinna vid namn Chiara. När vi möter Chiara är hon redan en gammal kvinna- om inte kroppsligt så själsligt. Hon är förbrukad i sina egna ögon. Ensam ser hon nu tillbaka på sitt liv som kommer till henne i "flashbacks". Platsen är en by i södra Italien och Chiara berättar om hur hennes mor, Anita, kommer dit (hon har fått tjänst som barnmorska) precis när andra världskriget står för dörren . Anita möter Fransesco. Han är charmig men ingen klippa och han försvinner ut i kriget medan Anita väntar hans barn (Chiara) som hon sedan själv får ta hand om. Fransescos släkt är dock mycket närvarande och den är styrd av flera mycket originella och starka kvinnor. Här är Guippina, Fransescos syster som tvingas lämna bort sin son född utom äktenskapet- och Peppina- fastern, som så småningom kommer att ta hand om Chiara när Anita rycks bort alldeles för tidigt.
-
Den värld som skildras är dock männens- de styr- och kvinnorna är underkuvade och maktlösa. I boken blandas ödena och stämningen är mestadels melankolisk och om inte svart så i alla fall mörkt grå. Chiara blir ett offer på familjens altare- hon är vacker och hon är begåvad- men kraven på henne är orimliga. Kärleken blir också en tragedi i hennes liv- till modern,till fadern och också till den man hon fäster sig vid. Bokens titel är "Färd i skugga" och i skugga färdas Chiara genom sitt liv.
-
Nyckeln till Chiara tycker jag finns i den här vackra passagen:
-
"Det fanns en kort tid under vårt liv i kärlek- i mina högt älskade föräldrars liv, i det fantastiska hov av släktingar och andra som ledsagade min barndom- då lyckan glimmade i allt. Den var ett mycket tunt litet guldmynt, en ljusstråle som till och med trängde igenom plågorna och genljöd som en sång eller en utdragen, mycket ljuv ton. Lyckan som finns fången inom oss och som inte begär annat än att få befrias, få höja sig i flykt som en ängel och likt vinden blanda sig med luften, irrade runt i våra liv och visade sig plötsligt utan att någon hade bett om det. Det fanns en tid då vi kände till livets värde, värdet i den lycka vi fick till skänks, i det kravlösa jublet, i livsglädjen, i den förunderliga sällheten i att finnas till.
-
Å, att finna de ord som kan uppväcka den försvunna lycka som försmäktar djupt inom varje levande varelse, medan vi kämpar i smärtans återvändsgränd! Å, att få befria vår lycka från dess bojor!" (s.150)
-
"Färd i skugga" är en vacker och sorgsen berättelse- om ett kvinnoliv- rörande, intensiv och oförglömlig.
-
Färd i skugga kom ut i svensk översättning år 1998 på Forum förlag. Översättningen är gjord av Barbro Andersson.

Inga kommentarer: