fredag 17 december 2010

Svarttrycksälskare

Jo, en sådan är jag- av stora format. Jag läser dagens tidning (SDS) och återigen skriver Per Svensson ett intressant inlägg på kultursidorna. Rubriken är "Svartmålat svarttryck" och det handlar om bibliotekens framtid. Per Svensson citerar vår kulturminister som fått frågan om var gränsen går mellan nöjespark och bibliotek- hennes svar blev att en nöjespark inte brukar vara gratis... Ja ,det tål att fundera på.

-

Det låter illavarslande och Per Svensson har läst en skrift från BTJ "Folkbibliotekens framtid?" Tankarna går verkligen till Nacka kommun och dess utförsäljning av biblioteken. Hur ska biblioteken se ut i framtiden? (Jag kanske ska påminna om vad ordet bibliotek betyder: det kommer från grekiskans biblion + theke. Biblion= liten bok och theke= förvaringsrum. Bok var alltså ordet. )
-
Per Svensson skriver om "den alltmer spridda missuppfattningen att bokburen mångfald lika gärna kan ersättas med nätburen enfald".
-
Riktigt ilsk blir jag när jag läser om hur en herr Lindberg (med förnamn Niclas) ondgör sig över det opraktiska i att biblioteken ska behöva stå ut med att tillhandahålla "svarttrycket" som ett format som efterfrågas parallellt med andra format". Vad är det vi ska ha på biblioteken om inte böcker? Spelhallar? Kaféer? (inget ont i att ha café på bibliotek men det ska väl inte vara huvudattraktionen?) - stora samlingar av datorer som vi kan sitta och peta på? (Har inte de flesta mer än nog av datorer hemma? ) Jag är mycket orolig för framtiden för våra bibliotek. Mycket orolig. Läs själva Per Svenssons artikel här.

4 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Haha, jag visste väl att du hade kommenterat den här artikeln så fort jag såg den i tidningen ;-)

Jag blir arg av en massa saker, men framför allt för att man slänger ur sig ordet "konservativ" som ett skällsord för såna som jag och du som vill att det ska finnas böcker på bibliotek.

Det där citatet ”Vad som bekymrar mig i den nuvarande debatten är att många utanför biblioteken har en ganska konservativ syn på bibliotek"... ja, det säger väl allt?!

Jag får se om jag också kommenterar. Tid som ska räcka, och anda som ska falla på och sånt där :-D

Ingrid sa...

Vixxtoria: Du har så rätt, så rätt- konservativ? Vad då konservativ, säger jag också. Väldigt bra om du får tid att kommentera du också- men jag förstår att du har mycket att göra.
Jag skulle faktiskt vilja läsa det där häftet (det som Per Svensson refererar till) risken är förstås att jag får blodstörtning av ilska.

Anonym sa...

Snälla nån, varför måste alltid debatter förenkla så att det bara finns två lägen? Det finns INGET bibliotek som funderar på att slänga ut böckerna. Men bibliotek behöver vara mer än enbart hyllor med böcker. På bibliotek ska det faktiskt finnas något för alla, inte bara för stammisarna.

Bibliotekschef i halvstor kommun

Ingrid sa...

Svar till "anonym". Jag har aldrig påstått eller trott att alla böcker skulle slängas ut från biblioteken. Frågan är väl snarare vad som ska finnas i hyllorna och hur stora de ska vara.Om bibliotek ska var en plats där "det finns något för alla"- Jag vet inte om jag gillar det konceptet. Ska biblioteken vara bibliotek eller ska de vara något annat? Är det så att böckerna ska stryka på foten och minskas ner till att inte längre vara det som är "den huvudsakliga meningen" med bibliotek -ja då kanske vi ska döpa om hela midevitten- kalla det för "nöjescentrum", eller något i den stilen. Och- de ständigt återkommande biblioteksbesökarna "stammisarna" ska man nog vara rädd om. Och... hur var det nu med Bredäng- vill minnas att det inte blev så bra där....