tisdag 28 december 2010

Galizien- läsinspiration


Galizien är en gränstrakt och Polen, Ryssland/Ukraina, Preussen och Österrike har haft sina klor i området under tidernas gång. Efter första världskriget tillföll (undan för undan) Galizien Polen. Efter 1945 delades Galizien igen nu mellan Polen och Sovjetunionen/Ukraina.
-
Det här området har fostrat flera stora författare- Joseph Roth, Bruno Schulz och Shmuel Yosef Agnon (1888-1970) bland andra.
-
Agnon tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1966 (tillsammans med Nelly Sachs). Motiveringen var "... för hans djupt karaktärsfulla berättarkonst med motiv från det judiska folkets liv.". Agnon föddes och växte upp i det österrikiska Galizien- i byn Buczacz. (Idag tillhör området Ukraina). Agnon utvandrade till Palestina redan år 1907 men han återvände gärna till sin barndomsort i sina böcker. Följande finns i svensk översättning:

-

Vad krokot är skall rakt varda 1925
I havets mitt och andra noveller 1964
Trohetseden 1967
Den bortdrivne 1968
Evig fred 2001

-

Bruno Schulz (1892-1942) , författare, litteraturkritiker, konstnär skrev i en stil som kallas för "magisk realism" .
-
På svenska finns:
-
Kanelbutikerna, Prisma, 1992, med illustrationer av författaren ; översättning från polskan av Johan Malm, första svenska uppl. 1983
-
Sanatoriet Timglaset Prisma, 1987, med illustrationer av författaren ; översättning från polskan av Johan Malm,
-
Jag länkar till Bo Larssons artikel om Bruno Schulz i Svenska dagbladet.

4 kommentarer:

Bai sa...

Her er det fleire forfattarnamn som er nye for meg. Spennande!

Ingrid sa...

Bai: Agnon ska jag snart försöka ge mig i kast med. Ser fram emot det.

Hermia Says sa...

Jag ser Bruno Schulz namn överallt just nu och så klart också hos dig, efter lite letande :) Så nu har jag fjärrlånat Kanelbutikerna som inte fanns på mitt bibliotek.

Ingrid sa...

Hermia: Jag tror att det kommer att bli ett "sug" efter flera av de galiziska författarna. Det känns spännande, onekligen. Jag har Kanelbutikerna på läsbordet! (fast på danska).