tisdag 14 december 2010

En trio av italienskt- dagens fynd


På biblioteket var de välförsedda idag. Jag hittade tre "italienare". Claudio Magris bok om Donau (som finns under Na- alltså geografi)- och för att citera baksidan: "Med Claudio Magris som lärd och infallsrik vägvisare söker vi oss från källorna i Schwarzwald till den stora flodens utlopp i Svarta havet. Vi gör strandhugg och vandrar tillbaka genom historien, gör avstickare till intressanta platser och händelser, alltmedan vår ciceron både målar upp en svunnen Donaukultur och låter oss möta dess levande arvtagare." "Och som en påminnelse om vad som varit och vad som är flyter Donau fram- stolt och majestätisk." Boken är utgiven på Forum förlag år 1990.
-
Niccolo Ammanitis "Mellan himmel och jord" (Come Dio Comanda)- tilldelades Stregapriset år 2007 . Jag läser: Vad innebär det att vara en god människa? Vilar vårt sekulariserade västerländska samhälle på någon kristen etnisk grund? Moralitet- svart humor- samhällskritik- allt detta blandas tydligen i denna roman. (Norstedts förlag)
-
Mariateresa Di Lascia fick också Stregapriset- postumt. Denna författarinna gick bort alldeles för tidigt och hann bara skriva en enda roman "Färd i skugga" som kom ut 1995. Boken handlar om Chiara som växer upp i södra Italien- hennes mor dör tidigt och Chiara tas om hand av sin faster som hyser stora planer för hennes del. Chiara vill dock vara självständig.
(Forum förlag 1998).
-
Jag får lov att behålla böckerna till och med den 10 januari- och det går nog att låna om dessutom- böcker med ett par år på nacken brukar det inte vara någon rusning efter....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska bli intressant att läsa vad du tycker om italienarna.
//mimmimarie

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag har redan börjat läsa "Färd i skugga"- den verkar riktigt bra!