torsdag 9 december 2010

Harriet Stillert?

I All världens berättare (1949, januarinumret) hittar jag en vacker dikt av Harriet Stillert.
-
Dröm mig in i tystnad
-
O, dröm mig in i intets vara
och alltings ursprung
medan hjärtat stillnar
under röda slag,
röda som det röda i en narciss bifamn
mellan vita sidenväggar
pudrade av fröets guldstoff.
O, dröm mig in i tystnad
innan dagen föds på nytt av morgon
och mina vita sidenväggar bågnar
under biets tyngd.
-
Vinden stryker redan över gröna fält
prydligt rutade.
Men jag vill drömma ensam
innan jorden vaknar.
O, låt mig sova, och än en gång
ofödd nalkas Alltings första morgon.
-
Jag vet inte ett enda dugg om Harriet Stillert mer än att hon var född 1906 och dog 1986- år 1956 var hon en av boklotteriets bokstipendiater. Vad skrev hon? Lyrik? Skönlitteratur? Jag är nyfiken. Kan någon upplysa mig? (Hon finns tydligen representerad i februarinumret 1952 av All världens berättare- men det har jag inte. ) (Hon skrev visst en hästbok år 1964 också- ser jag när jag letar hos antikvariaten).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hon är min mammas faster, om jag nu inte minns helt fel, och jag har fått överta opublicerade manuskript och dokument från henne. Hennes man var Willy Stillert, som hade hand om konungens böcker. Vad roligt att se att någon hittat en text av henne och citerat!

Ingrid sa...

Så glad jag blev för din kommentar! Dikten jag hittade var så vacker, tyckte jag. Kanske du kan publicera en del av ditt material så småningom? Det är så synd att så många fina författare bara försvinner ut i det fördolda.

Anonym sa...

Jag bor i Willy och Harriets villa sedan snart 13 år och idag har jag hittat ritningar på huset från 1932. Jag vill gärna veta mer! Hur gör jag?

Ingrid sa...

Anonym: Tänk att bo i en författarvilla... jag avundas dig. Nu vet jag själv inte alls så mycket om Harriet Stillert- jag undrar om kanske någon av de stora dagstidningarnas kulturredaktion kan hjälpa till? Husets historia kan du nog gräva fram via lantmäteriet och eller kommunen (det bör ju finnas ett arkiv där med handlingar, föreställer jag mig.) Kyrkböcker kan kanske också ge en del?

Anonym sa...

Ingrid är du kvar? Jag bor kvar i Stiilerts villa som har så mycket atmosfär! Nu ska jag sälja ett jugendskåp som jag gissar att Willy och Harriet hade :). Hälsningar Eva