tisdag 7 december 2010

Allers familj-journal- en nostalgisk betraktelse...




Allers förlag började sin utgivning av en veckotidning kallad "Illustrerad Familj-journal" redan år 1879- år 1894 bytte tidningen namn till Allers Familj-journal som sedan blev (1959) Allers Familje-journal. Tidningen Allers finns att köpa än i dag.

-

Just denna veckotidning köptes av min farmor och på 20-talet fanns det en bilaga med som hette "Allers familj-journals små handböcker". Dessa små handböcker sparade min pappa (han var ung och slukade allt i läsväg han kunde komma över)- och så småningom lät han också binda in dem. Nu har jag fyra fina små band i min hylla och jag är mycket rädd om dem. Under min barndom blev de favoritläsning (speciellt när jag var hemma från skolan- för att kurera diverse förkylningar och influensor.)



-


Här ett uppslag från "Vem har uppfunnit det?" och Benjamin Franklin har sin plats- med åskledaren.

-


Många av de kända och odödliga författarna finns representerade i det här kapitlet- (Shakespeare, Milton, Molière....) och eftersom tyskspråkigt är extra mycket på tapeten under det kommande året tänker jag citera lite från spalten om Fritz Reuter (1810-1874):
-
"Över hela världen är Fritz Reuters "Livet på landet"(1862-64 och senaste svenska utgåva från 1978) känd och älskad. Vem har icke gjort bekantskap med Fritz Triddelfitz, onkel Bräsig, Jokum Nüssler, pastorskan och alla de andra roliga och hederliga människor, som Reuter skildrat med så hjärtevinnande värme och humor, att de liksom bli läsarens gamla vänner". Så berättas det om hur Reuter blivit dömd till döden i Berlin för att han vågade opponera sig mot enväldet- han blev benådad och straffet blev i stället 30 år på fästning som så småningom omvandlades till sju års fängelse. Reuter skrev också boken "Mina fästningsår " som kom ut år 1870.
-
"Livet på landet" har filmatiserats- på svenska senast år 1943 med Edvard Persson i huvudrollen. (Och jag har faktiskt boken/böckerna i mina hyllor också-utgåva år 1927 på Baltiska förlaget AB).

5 kommentarer:

Anonym sa...

Av en händelse fick jag tag i en bunt från 1924, jag föll för illustrationerna. På baksidan fanns det även klippdockor, och diverse hus och byggnader att klippa ut vika till. Veckotidningarna var inte sämre förr.

Anonym sa...

Prist var 30 öre, vilket är 7.50 kr idag 2013, Veckotidningarna har altså inte blivit billigare med tiden, som t.ex. elektronik har blivit

Ingrid sa...

Allers Familjejournal var en riktigt bra tidning, tror jag. Mycket att läsa och verkligen en tidning för hela familjen.

SvanteK sa...

Roligt att se att det finns fler som upptäckt vilken fantastisk tidning gamla Allers var särskilt 20 0 30 talen, jag har en nästan komplett samling åren 1900-1939, resereportage, allmänbildande artiklar, kuriositeter, klippark, Allers små handböcker, lövsågsmönster, Dr X pyssel, fantastiska illustrationer etc. För den som känner sig sugen att hitta gamla Allers rekommenderar jag Tradera och Bokbörsen, där finns nästan alltid tidningen och handböckerna i lösa nummer eller som inbundna volymer hälsningar Svante Kjellberg

Ingrid sa...

Svante K:

Vilken skatt du har. Ja, det var en mycket allmänbildande tidskrift, Allers. Jag är oerhört glad för de fyra volymerna som jag har i "favorithyllan".