måndag 10 augusti 2009

Kaffet i vrångstrupen!

Det satte jag i morse. Inte undra på- jag uppmanar till läsning av denna länk som leder till en artikel i dagens "Sydsvenska". Här förstöres massor av litteratur (förmodligen av det bättre slaget och litteratur som är svår att få tag i.) Tack för att ni gör det ännu besvärligare för oss intresserade att få tag på dessa böcker. Vad är det egentligen biblioteken ska ha för roll? Ska de bara (precis som de större bokhandelskedjorna) tillhandahålla s k bestsellers?
-
Vem är det som sitter och bestämmer vad som ska behållas respektive gallras ut och malas ner till pappersmassa? Det vill åtminstone jag gärna veta- jag vill gärna se ytterligare artiklar i det här ämnet- uppföljare- en diskussion om bibliotekens roll. I artikeln talar man också om begreppet "The Darling Library"- tack, jag vill inte ha något "darling-library"- vad är det för sabla larv rent ut sagt. Ska vi i framtiden kanske ha bibliotek utan böcker?
-
Läs även Vixxtorias inlägg i denna debatt.

9 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag har konstaterat att det inte finns nån kommentarsfunktion till sydsvenskans artikel. Varför dådå, kan man undra.

Det där med framtiden och bibliotek utan böcker är verkligen en fråga att fundera över. Å ena sidan är det förstås praktiskt med ett bibliotek som köper in e-böcker som man kan låna över nätet utan att behöva gå dit. Å andra sidan behövs någon slags samhällsinstitution för böcker som bokhandlar inte tillhandahåller. Kan biblioteket verkligen inte tillgodose båda behoven?

Ingrid sa...

Jag är mycket bekymrad över hela den här utvecklingen- för det verkar vara "en utveckling". Jag undrar om man som äldre (och äldre blir vi alla om vi får leva och ha hälsan)- verkligen orkar sitta och plira i en e-bok? Jag är inte lastgammal men inte fasen vill jag sitta och bliga på en skärm flera timmar i ända. Biblioteken tycker jag ska vara just bibliotek- platser dit man kan gå och strosa- bland hyllor- läsa, välja...sitta ner och läsa en tidning också för den delen. Och ja.. jag noterade också att det inte fanns någon kommentarsfunktion till artikeln. Ställde samma fråga som du gör.

Ingrid sa...

Såg nu att de fått upp en kommentarsfunktion- kommentarerna väller in. De flesta reagerar med stor fasa över detta tilltag.

Vixxtoria sa...

Tack för upplysningen. Nu sitter jag också och läser. Skymtade jag ditt namn där också?

Vilken tur att folk är arga, förresten!

Ingrid sa...

Jo, du skymtade mitt namn. Det är inte så ofta dessa dagar som jag ger mig in i debatter- jag har med åren lärt mig att tygla mitt fordom mycket häftiga humör- men... när det gäller litteratur och allmän nedrustning av det jag kallar "primär kultur" måste man bara reagera. Det var någon som hade kommenterat (skolbibliotekarie??) att det var väl behjärtansvärt att böckerna förvandlades till toa-papper. Man tar sig för pannan. Det står lite grann i dagens Sydsvenska om eländet också. Hoppas att debatten fortsätter för den är viktig.

Vixxtoria sa...

Jag letade efter något i Sydsvenskans nätbilaga, men såg inget där nu i morse. Får se om det dyker upp under dan.

Debatten måste absolut fortsätta. Alla har förståelse för att bibliotek måste rensa, men att göra sig av med tre ton för att ge utrymme för en scen och restaurang... hmmm. Med reservation för att tidningar ibland vinklar saker lite hur som helst, så känns det inte okej.

Och den där skolbibliotekarien som tjatar om att folk inte begriper vilka arbetsuppgifter en bibliotekarie har borde nog fundera över varför. Om folk vill ha böcker på biblioteket - varför ska man inte få ha det då?

Ingrid sa...

Jag kan bara hålla med. Tanken med bibliotek är väl att de ska innehålla böcker. Jag har heller inget emot att det rensas ut- det måste ju till. Och jag håller också med om att journalister naturligtvis "drar till"- för att få reaktion men så många böcker och sättet, sättet på vilket de försvinner....här. Man hade väl hoppats att ingen skulle få nys om det. På ett så stort bibliotek som det i Malmö vilar ett speciellt ansvar att upprätthålla en något så när hyfsad nivå på bokbeståndet. De små biblioteken har inte den platsen och det är inte dit man vänder sig för att hitta lite "smalare" och äldre böcker. Jag har ofta själv anlitat fjärrlån- de flesta av de böcker som jag velat ha har då kunnat hittas på i första hand Malmö Stadsbibliotek. Nu är det slut med det förstår jag.

Ingrid sa...

Jag ser att debatten fortsätter nu under rubriken "Politikerna stöder gallringen" (vem hade trott något annat).

Vixxtoria sa...

Åh, tack för mer info om debatten. Jag har jobbat hela dagen (dvs det brukar jag ju göra, men nu har jag haft möten och sånt, och då har man ingen möjlighet att kasta ett bloggöga under tiden), och nu ska jag läsa vad man har sagt idag.