tisdag 14 september 2010

Minnenas parker

I kväll ska jag se på första delen av serien "Vem tror du att du är"? (Who do you think you are?) som handlar om resor bakåt i tiden- kända personer får tillgång till arkivens hemligheter och kan få veta mera om sina rötter. Först ut blir Lisa Kudrow (man inleder på andra sidan Atlanten). Den här serien har sedan länge visats på engelsk TV (många fina program som man även har kunnat ta del av här).
-
Jag har alltid fascinerats av historia- i alla dess former. Varje familj har ju också sin- och det är så spännande att se vad som finns på arkiv och i fotoalbum. Min egen släkt har jag "rotat" mycket i- och den är väl som många andras- en blandning av diverse... torpare, några präster, en del invandrade tyskar (en mycket vanlig sammansättning har jag fått höra)- Jag har suttit många timmar och stirrat på mikrofilmer och försökt tyda hemska handstilar för att komma underfund med vad de var för några.... mina förfäder. Jag har också snyltat på andras släkt... det är ibland mera uppslukande än den mest rafflande deckare...
-
En av de allra finaste böcker jag har om gamla tider är "Minnets stigar" av Hans Hammarskiöld, Anita Theorell och Per Wästberg. Här får man följa med på en resa genom Sverige- en ovanlig resa för den går bara till kyrkogårdar- från norr till söder. Vackra foton visar på (ofta) sorgliga öden och man skriver historia med sten- bara några rader på en sten..... "Minnets stigar" är underskönt sorgesam att läsa, att bläddra i. Ett "memento mori"... men bättre kan det inte sägas.
-
"Vi står inför en grav och åren som den döde levt återvänder, med förhoppningar och ambitioner, med rädsla och trygghet, med triumfer och oförrätter. Några hade bråttom att leva, andra tog det lugnt. Livsöden, livsflöden. När vi vandrar på en kyrkogård mellan enstaka namn, enstaka familjer, känner vi oss inlemmade i ett sammanhang. Kultur är kunskap, minnen och gemenskap."

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Jag håller med. Minnets stigar är en oerhört rik bok i alla avseenden. När den kom ut var den årets juklappsbok.

Ingrid sa...

Jag minns hur lyrisk bibliotekspersonanen här var inför den här boken... men nu finns den nog bara att köpa antikvariskt- väldigt synd att sådana böcker inte "stannar kvar" längre. En väldigt fin julklappsbok måste den ha varit.

Vixxtoria sa...

Åh, jag gillar ju också Minnets stigar. Du minns säker att jag pratade om den i en liten videoinspelning från min trädgård förra hösten :-)

Den borde gå att få tag i antikvariskt.

(Sen är det lite kul att den som omväxling börjar norrifrån, och långsamt arbetar sig söderut i Sverige, i text och bild...)

Ingrid sa...

Vixxtoria: Jo, jag tänkte också på att den börjar norrifrån och det tycker jag är ett mycket bra grepp. Nu måste jag kolla på din blogg!