torsdag 9 september 2010

No gun ri

Foto: Robert Koehler

"Den 25 juli hade hundratals civila på flykt undan den nordkoreanska offensiven evakuerats till området vid No Gun Ri där de vid en järnvägstunnel nådde fram till en vägspärr upprättad av enheter ur USA:s 7:e kavalleri. Utan förvarning öppnade det amerikanska artilleriet eld mot flyktingarna, varvid enligt koreanska källor minst 248 flyktingar dödades, andra skattningar pekar på cirka 400. Händelsen hemlighölls för allmänheten i USA under årtionden och avslöjades först 1999 av tre journalister som arbetade för AP." (från Wikipedia).

-

Korea-kriget kallas ofta för det glömda kriget i USA- men det var ett krig som tog många liv (cirka 36 000 amerikanska och 673 000 koreanska). Konflikten är inte löst ännu och Korea är fortfarande ett delat land.
-
Jayne Anne Phillips väver in den här fasansfulla händelsen i sin roman "Lark and Termite" som jag har läst ut i kväll. Jag ska samla tankarna och försöka få ihop ett par rader i morgon- jag behöver lägga en natt emellan..... det var en väldigt stark berättelse.

Inga kommentarer: