torsdag 2 september 2010

Bara nostalgi....

Tågfärjan Malmöhus
-
Ibland kommer jag på mig själv med att längta efter den gamla tiden- det var nämligen då man kunde åka båt över sundet till Köpenhamn- med Absalon, Örnen , Gripen och så den stora vackra tågfärjan Malmöhus. Jo, det tog en och en halv timma, det gjorde det, men det var billigt och det var bekvämt- i vart fall om man undvek de väldigt sena turerna där det rätt ofta blev lite väl livat i luckan. (Jag blev mycket tidigt helt immun mot "min fru förstår mig inte, hick, hick").

-

Min nostalgi blev extra stark häromdagen när jag stod och slogs (i vanlig ordning) med en sånt där apparat-a-e (denna gång för att försöka köpa pendeltågsbiljetter på Svågertorps station- hur f-n hinner folk med sina tåg om de ska stå där och trycka in alla dessa underliga koder och bokstäver??? Tala om risk för missade flyg etc etc. Dessutom finns det alltid en låååång svans bakom som hoppar jämfota av irritation).

-

Ack för en rostbiffssmörgås och en öl med skvalpande vågor utanför i lite lagom rökiga salonger... ack för lite ragusa-choklad- inköpt i den lilla kiosken ombord.... ack för ankomsten till Nyhavn med Tattoo-Jack och doft av motorolja och stillastående vatten....

-
En liten nostalgilänk...
(men givetvis är det oerhört praktiskt att kunna ta sig från storstad till storstad på mindre än en halv timme... men ändå... jag kan längta tillbaka.....)

5 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag flyttade till Malmö och Skåne ett halvår innan bron invigdes, så jag har förstås inte så mycket av den här nostalgin. Men jag är rätt praktisk av mig, och även om jag mycket uppskattar tågets möjlighet att direkt ta mig till Kastrup eller Köpenhamns centrum, så har såna där båtturer det praktiska med sig att man enkelt kan äta (och läsa givetvis) under resans gång.

Det ska visst byggas bro i stället för färjan Rødby-Puttgarten också. Åh, denna färjetur som är så bra för oss som bilar ner i Europa (vilket vi regelbundet gör för besök hos släktingar), då man kan kliva ur bilen ett slag och äta, och samtidigt fortfarande resa.

Men nu är jag rätt nyfiken på din standardreplik till alla dessa missförstådda män :-D

Hanneles bok-paradis sa...

mysigt med nostalgi

Ingrid sa...

Ja, Rödby Puttgarden är nästa färja som får stryka på foten- och visst är det praktiskt både att slippa vänta på att komma ombord och att förkorta restiden- men... färjan ger också- som du säger- ett kanske nyttigt avbrott i körandet/åkandet (jag har också använt mig av just den färjan mycket... jag var ju nomad :-) på 70-talet... framför allt. Standardreplik till de överförfriskade gubbarna? mja... tror inte att jag hade någon - men på färjan behövde man inte trängas... ;-)

Hannele: Vad vore livet utan denna nostalgi! :-)

Emmas Bokhylla sa...

Jag kan ocksa bli valdigt nostalgisk och tycker att det kan vara harligt!


Och de dar sabla maskinerna! Ibland jattebra, men ibland hemska!

Ingrid sa...

Emma: Biljettmaskiner blir jag nog aldrig vän med- det blir lika jobbigt varje gång jag ska åka över bron.... :-)