söndag 26 september 2010

Allt flyter av Vasilij Grossman

En trio böcker som handlar om Stalins terror.

-

Violen tipsade mig om Vasilij Grossmans "Allt flyter". Nu har jag läst.... och det är vackert , sorgligt och fasansfullt på en gång.

-

Vasilij Grossman var journalist, författare och krigskorrespondent (under andra världskriget följde han med den röda armén)- född i Ukraina och dog bara 59 år gammal år 1964. Efter kriget blev Grossman persona non grata och hans böcker kunde aldrig ges ut i Sovjetunionen- därtill ansågs de vara för regimkritiska.Först efter Grossmans död kunde de smugglas ut och så småningom (1988) kom första utgivningen i hemlandet.

-

"Allt flyter" är både en inre och en yttre resa i ett Sovjetunionen under och efter Stalins tid. Ivan (huvudpersonen) har precis blivit utsläppt från ett fångläger i Gulag och möter för första gången på 30 år världen utanför, friheten. Han beger sig på en resa till de platser han bott på tidigare- söker upp gamla vänner och släktingar. De vänder honom alla ryggen- han blir en nagel i ögat på dem- de som var medlöpare, de som följde strömmen, de som angav eller bara stumma såg på när vänner och familj fängslades och deporterades och likviderades/dog i Stalins fångläger.. Samtidigt får vi följa Ivans tankar och försök att förstå- både skeendet och människorna som sålde sina själar.

-

Grossman har skrivit ett storslaget och mäktigt ode till människan, den lille mannen om man så vill. Det är också ett helt folks via dolorosa vi får följa.

-
Vasilij Grossman år 1945
-
"Och så plötsligt den femte mars dog Stalin. Detta frånfälle bröt in i den mekaniserade entusiasmens gigantiska system, uppgjort efter anvisningar från folkvredens och folkkärlekens lokalkommittéer. Stalin dog planlöst, utan anvisningar från ledande organ. Stalin dog utan anvisning från Stalin." (s.31-32)
-
Så här beskriver Ivan den som han kallar den fjärde Judas: " Statens passion för att avslöja folkfiender är mycket gynnsam för honom. Den är som en mäktig passadvind som blåser över oceanen. Hans lilla gula segel fylls av denna frikostiga medvind. Och till priset av de lidanden som drabbar dem han krossar skaffar han sig det han behöver: extra bostadsyta, löneförhöjning, grannens stuga, ett helt möblemang från Polen, varmgarage för sin Moskvitj, en liten trädgård.... Han föraktar böcker, musik, naturens skönhet och modersömhet. Bara saker, saker och ingenting annat." (s.80)
-
Kapitlen om fånglägren och hungersnöden är snudd på outhärdliga att läsa.
-
Så frågar författaren till slut: "När stundar den ryska fria människosjälens tid? Ja när ska den komma? Kanske kommer aldrig den tiden".
"
"Allt flyter" lägger jag till en av mina stora läsupplevelser inte bara under 2010 utan över huvud taget.

3 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

jag har besökt Solovetskis kloster, som Alexander Solsjenitsyn har sitt fångläger i En dag i Ivan Denisovitjs liv

violen sa...

Intressant! Boken har än inte kommit in på mitt bibliotek men jag kommer att hänga på låset var så säker........:-)

Ingrid sa...

Hannele:Kloster är mycket intressanta platser - de har en speciell atmosfär. Jag skulle gärna velat besöka ett ryskt sådant...
Violen: Du ska ha tack än en gång för ditt boktips- den här boken är både vacker och sorglig. Man glömmer den aldrig.