onsdag 29 september 2010

På spaning efter den tid som flytt....

Nej, det handlar inte om Marcel Proust- utan om All världens berättare- "tidskriften för litterär underhållning"- den gavs ut med ett nummer i månaden från år 1945 till och med 1956. Jag har inte alla årgångarna (tyvärr) men de jag har är jag rädd om- de är fyllda med utdrag ur världslitteraturen och där finns flera författare som idag torde vara tämligen bortglömda.

-

Under de första åren var Karl Johan Rådström redaktör (han var far till Pär Rådström och farfar till Niklas R.)

-

I det allra första numret av tidskriften kan man hitta berättelser av Johannes V Jensen (Nobelpris 1944), William Saroyan ("Den mänskliga komedin"), Vicki Baum och Dorothy Parker- bland annat.

-

2 kommentarer:

Johannes sa...

Å jäsiken, finns det inbundna årgångar också?! Nu blev jag avundsjuk. Har ett litet helsike med alla tummade och vikta lösa nummer av AVB som dräller omkring därhemma (men antikvariatsfynd för 5 kr styck ska man väl inte gnälla över, egentligen). En utmärkt tidskrift, förvisso. Och betydligt innehållsrikare än underrubriken "för litterär underhållning" låter påskina.

Ingrid sa...

Jag tror faktiskt att min pappa (för det var han som prenumererade en gång) lät binda in sina häften. Fem kronor stycket - det är fyndpris för dessa fina tidskrifter.