måndag 13 september 2010

Jag har läst "Nu, imorgon!" av Annika Thor


"Nu, i morgon!" är en ungdomsroman och den handlar om år 1968 och de stämningar som rådde då. Det var så klart därför jag drogs till den här boken. Fyra tonåringar - fyra drömmar. En dag i livet- i maj år 1968. Platsen är Göteborg.
-
"I Paris är det fortfarande ett par timmar till gryningen. På boulevarderna nära universitetet syns resterna av nattens strider mellan studenter och kravallpolis- upprivna gatstenar, krossade flaskor och barrikader byggda av bildäck och gammal bråte. Över universitetsbyggnaderna vajar röda fanor. Där inne pågår fortfarande mötena, diskussionerna, förberedelserna för nästa kvälls demonstrationer. På en mur har någon skrivit: Fantasin till makten! Ett stycke längre bort, med annan stil: Under gatstenen finns en strand. Året är 1968. Månaden är maj."
-
Eftersom jag är "part i målet" läser jag mest med nostalgiögon- men jag tror ändå- om jag ska försöka att vara objektiv- att den här berättelsen har något att förmedla till nutidens yngre. Tiden var oerhört politisk och oerhört intensiv. Jag tycker att Annika Thor får fram detta på ett bra sätt. Idealismen var så stark hos så många- i boken blir det "Li" som får föra dessa mångas talan. Båstadkravallerna, FNL-rörelsen, striderna på Paris gator... allt finns här... och jag minns...engagemanget var stort men... mycket var orealistiska drömmar också.
-
Jag tycker att Annika Thor formulerar sig så väl i sitt efterord:
-
" 1968 kunde jag knappast föreställa mig en tid bortom nästa sekelskifte. Nu tillhör det som då var framtiden redan det förflutna. Många av våra drömmar stelnade till dogmer. Många förhoppningar vändes i besvikelser. Betyder det att drömmarna och förhoppningarna var falska? Vad drömmer vi om nu, i morgon?"

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag har inte läst denna av Thor, men du påminner mig om att jag ska ta en sväng förbi ungdomshyllan och kolla efter den ganska snart.

Om du inte har läst Thors serie om de österrikiska flickorna Steffi och Nelli som kommer som (judiska) krigsflyktningar till Göteborgs skärgård, så måste du göra det. Jättefina böcker, börjar med En ö i havet!

Ingrid sa...

Vixxtoria: tack för tipset- jag ska iväg till biblioteket om en liten stund så då kollar jag i ungdomshyllan!