lördag 18 september 2010

Historien om en blogg


Ja, hur halkade jag in på bloggande? Det kan jag faktiskt tacka Bokhorornas site för. Det gick så till att jag köpte ett månadsblad (tror att det var Femina) och där skrev man om en bokblogg och berättade entusiastiskt om de unga damerna i Stockholm som kallade sig "Bokhora".

-

Jaha, jag får väl gå in och kika på den där siten, tänkte jag. Stort var det och med massor av länkar- länkar till andra bokbloggare (en värld som jag inte hade ägnat särskilt mycket tid eller tanke). Där var det två bloggar som jag fastnade för- Ett hem utan böcker och Holly Hock.

-

Så satt jag och funderade.... blogg... hur gör man? Det hade jag ingen som helst aaaning om- men... googlekonto hade jag och så gick jag in där och petade lite och kom fram till att det här var begripligt även för mig (som inte är uppvuxen i dataåldern utan i stenkakeåldern snarare).

-

Mitt första blogginlägg skrev jag med lite skräckblandad förtjusning- det var faktiskt nervöst. Sedan fortsatte jag med små inlägg här och där och det var väldigt trevande i början. Det tog ett tag för mig att "finna mig själv" så att säga. Så hittade jag flera bloggar och inspirerades- började att våga kommentera och så rullade det på.... I början begrep jag till exempel inte hur jag skulle länka (herredumilde vad trögfattad jag kände mig (och det kan jag göra fortfarande inför all ny teknik som jag aldrig kommer att behärska...)- säg ordet "twitter" till mig och jag darrar lätt...

-

Summa summarun- här är jag nu nästan två år senare- det är precis lika roligt som det alltid har varit att sitta här vid datorn och skriva. Jag kan också tillägga att jag inte är vare sig lärare, bibliotekarie eller journalist- det yrke jag har jobbat längst inom vågar jag nog inte ange...arbetsgivare: stor statlig myndighet.... och jag har väl skrivit mest kanslisvenska i mina dar......(det får jag kämpa mot nu för det blir så urbota trist med den typen av fikonspråk.. (för det tycker jag att kanslisvenska kan kallas).
-
Jag tycker att det skulle vara roligt att höra/läsa om hur andra bloggare kommit fram till just "Nu startar jag en bok-blogg"!

9 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Jag är precis ny inom bokbloggarvärlden, men började kika runt på böcker och recensioner på nätet och hittade några bokbloggar som jag blev intresserad och följde bl a Bokhora. Sedan tänkte jag att jag läste så mycket böcker och ville förmedla min läsupplevelse och skriva om mina tankar om litteratur. Men vi får väl se hur det går. Jag har bara varit igång en månad. Det är jättekul tycker jag, men det tar mycket tid.Kul fråga och intressant att läsa alla svaren

Ingrid sa...

Hej Bokstödet! Så roligt att du ville kommentera. Det verkar som om Bokhora slussar in många nya bloggare. Det är väldigt roligt att skriva om det som man brinner för- men visst... det tar tid- både att skriva och läsa och surfa runt. Nu ska jag gå in och kika på din blogg!

Vixxtoria sa...

Ingrid: Vad spännande att höra din historia. Vi är ju nästan jämngamla i bloggbranschen – du några månader äldre än jag, och min väg till bloggandet ska jag beskriva hos mig någon gång. Har jag tänkt länge...

Men du som måste ha läst så otroligt mycket under så lång tid – hur har du tidigare utbytt boktankar?

Ingrid sa...

Vixxtoria: Jag hade min mamma som "litterär ledstjärna" under en stor del av mitt liv- hon var en stor inspiration och det är hennes böcker (till stor del) som jag nu gräver fram ur hyllorna- så hade jag min kära väninna Susan som jag har skrivit om på bloggen förut- vi skrev långa brev om allt och mycket om böcker, vad vi läste, ville läsa... Hon tipsade mig om väldigt mycket som jag inte skulle ha hittat till själv.. nu är båda borta- och jag sörjer djupt och saknar... Jag har också haft den förmånen att männen i mitt liv tyckt om att läsa...

enligt O sa...

Det är väldigt roligt att ha dig här! I januari är det två år sedan jag började blogga och det var faktiskt Bokhoras "fel" också. Någon gång kommer kanske ett inlägg om detta. Tack för inspirationen, både till inlägg och ännu mer till läsning!

violen sa...

Vill bara säga till bokstödet att det inte går att kommentera hos dig, inget alternativ gick att använda....:-(

Ingrid sa...

Linda (Enligt O)- tack för dina vänliga ord- och jag anar nu att bokhororna har haft stor betydelse för bokbloggsvärlden. Hoppas att få läsa din blogghistoria också!

Annika sa...

Jag har besvarat din fråga i ett eget inlägg som du hittar här: http://alkb.se/hur-borjade-min-karriar-som-bloggare

Jag verkar vara en av få som inte hade hört talas om Bokhora när jag började blogga och ärligt talat besöker jag deras blogg endast vid ett fåtal tillfällen än i dag. Det finns oändligt många bloggar som jag skattar högre än deras, men vi är ju alla olika och tur är väl det :-)

Ingrid sa...

Annika: Jag tror att bokhororna har en "samlande effekt" och även en inspirerande effekt- däremot kanske jag precis som du skattar andra bloggar högre- och jag är absolut "för gammal" för många av de böcker som recenseras där. Men (igen)jag är mycket tacksam att den bloggen fanns och att den hjälpte mig att hitta till just de där andra "speciella favoritbloggarna".