onsdag 31 mars 2010
Hur ska jag våga....
Undervisning i versmått (Göran Palm)
Penséernas tid är här
-
Tema-trio "Häxor"
tisdag 30 mars 2010
Ohjälpligt fast
Utan tvekan- det var marmeladen som avgjorde det. Själsmarmeladen alltså. Thomas Bernhard om Goethe- och plötsligt var det om inte glasklart så i alla fall mindre dunkelt. ("Det gick upp en talgdank" som min gamla matematiklärare brukade säga) Jag hoppade upp på cykeln och for iväg till biblioteket - (igår morse alltså)- norpade åt mig de två böcker som fanns av Thomas Bernhard (Undergångaren och Skogshuggning).
-
Nu är jag alltså fast. Mitt nästa steg blir att beställa "Gamla mästare" som finns utgiven av Tranans förlag (precis som de två andra som jag nämnt ovan). "Johannes" har tipsat mig om att Bernhards tyska inte är så svår så jag försöker mig nog på någon titel på originalspråket också. Jag är lycklig! Jag tycker att jag har hittat en skatt!
-
"Undergångaren" tycker jag bättre om än "Skogshuggning" men båda böckerna är något alldeles utomordentligt bra (för att använda banalt språk). "Undergångaren" har en sorgsen underton som rör mitt hjärta....
-
Bernhard skulle på engelska få epitetet "grumpy" - han ältar och han ältar- men det blir aldrig tråkigt- man blir bara mer och mer intresserad- och språket.....
-
"Jag såg faktiskt den väntade skådespelaren en gång på Burgtheater i en av dessa vidriga engelska societetsfarser, där dumheten bara är uthärdlig för att den är engelsk och inte tysk eller österrikisk och som hela tiden spelats med förfärlig regelbundenhet på Burgtheater under det senaste kvartsseklet, eftersom Burgtheater under detta kvartssekel framför allt specialiserat sig på engelsk dumhet och vant Wiens Burgtheaterpublik vid denna specialisering,.....( S.25 i Skogshuggning)
-
Jag har mycket att se fram emot och 100 sidor kvar i "Skogshuggning" också.
måndag 29 mars 2010
Thomas Bernhard
söndag 28 mars 2010
Verweile doch, du bist so schön .. En tyst minut av Siegfried Lenz
lördag 27 mars 2010
Lördagsläsning
fredag 26 mars 2010
Bruegel och Auden-
Musée des Beaux Arts - av Wystan Hugh Auden
About suffering they were never wrong,
An Exact Replica of a Figment of My Imagination av Elizabeth McCracken
Elizabeth McCracken's bok är en kärleksförklaring- och en stor och stark sådan- till ett barn som dog innan födseln.
-
Elizabeth från Massachusetts möter sin blivande man Edward från England ganska sent i livet- båda två har fört (och för) kringflackande liv- men de beslutar sig för att "flacka" tillsammans- och bosätter sig i Frankrike. Till bådas stora glädje blir Elizabeth med barn tämligen omgående och allt fokuseras nu på "Pudding" som den lille ofödde kallas. -
Detta är historien om "Pudding" och det ofattbara som hände.
-
Det här är en mycket stark berättelse skriven med svart humor- och med stor ömhet och känslighet på samma gång.
" I want a book that acknowledges that life goes on but that death goes on, too, that a person who is dead is a long, long story. You move on from it, but the death will never disappear from view. Your friends may say, Time heals all wounds. No, it doesn't, but eventually you'll feel better. You'll be yourself again. Your child will still be dead." Och- så säger Elizabeth McCracken:
"I'm not ready for my first child to fade into history".
Boken handlar också om hur vänner och bekanta betedde sig när de fick det sorgliga beskedet om "Pudding", den handlar om läkare och barnmorskor- om språk- och viss kulturförbistring, om byråkrati- men framför allt skildrar den utsattheten och känslan av absolut maktlöshet inför döden. Elizabeth skriver om Auden's dikt "About suffering they were never wrong, the Old Masters... (som handlar om Ikaros ) hon söker tröst och förklaring-
"I don't even know what I would have wanted someone to say. Not: It will be better. Not: You don't think you'll live through this, but you will. Maybe: Tomorrow you will spontaneously combust. Tomorrow, finally your misery will turn to wax and heat and you will burn and melt till nothing is left in your chair but a greasy, childless smudge. That might have comforted me."
-
Elizabeth McCracken har skrivit en vacker och trösterik och (tro det eller ej) bitvis humoristisk bok om ett älskat barns död. Mycket läsvärd.
torsdag 25 mars 2010
Sliten mellan två världar
TÉLÉGRAMME DE DAKAR
Dans le noir, le soir, auto dans la campagne.
Baobabs beaucoup baobabs baobabs près. loin, alentour, Baobabs, Baobabs.
Dans le noir, le soir, sous des nuages bas, blafards, informes, loqueteux, crasseux, en charpie, chassés vachement par vent qu'on ne sent pas, sous des nuages pour glas, immobiles comme morts sont les baobabs.
del av en lång dikt av Henri Michaux
onsdag 24 mars 2010
Ode till en humla
Det har vällt in böcker....
tisdag 23 mars 2010
Om kvinnors liv
Jag är fördjupad i "Singled Out" - en bok som handlar om kvinnors verklighet i Stor-Britannien efter det första världskriget. Stora omställningar... man beräknar att hela 15 procent av alla unga vapenföra män miste sina liv mellan 1914-1918. Hur gick det för alla fästmör, fruar och så de andra som direkt hamnade på glasberget (om uttrycket tillåts).
-
Efter 85 sidor in i boken är jag fast- nu vill jag läsa mera om Vera Brittain (hon förlorade både sin käraste och sin bror inom loppet av ett år- och arbetade som sjuksköterska vid fronten)-
-
Winifred Holtby och hennes "South Riding" om Sarah Burton som säger" I was born to be a spinster, and by God, I 'm going to spin"- EM Delafield och hennes "Diary of a Provincial Lady" väcker enorm läs-nyfikenhet precis som Christina Stead's "For Love Alone" (en bok som för övrigt lovprisas av Antoina Fraser)- och så Rosamond Lehmann (henne skriver Snowflakes om här)
-
måndag 22 mars 2010
The Book of Chuang Tzu
Fem favoriter
söndag 21 mars 2010
Världspoesidagen 2010
lördag 20 mars 2010
Kvinnan som sköt Andy Warhol
Bokfrågornas ABC- bokstaven Q
Lilla O har frågor med anknytning till bokstaven "Q"- jag gillar "Q" den bokstaven behöver lite mera uppmärksamhet.
-
Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!
-
I min bokhylla har jag många böcker om det amerikanska inbördeskriget- och givetvis är de flesta skrivna av män- om män- men det finns ett undantag. Mary Chestnuts dagbok. Mary Chestnut var bosatt i Richmond (Virginia) och hon upplevde kriget på mycket nära håll- och från Sydstats-perspektiv. Mary Chestnuts dagbok ger en god bild av en kvinnas upplevelser av denna fruktansvärda tid i Amerikas historia.
-
The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!
-
Mera historia: Jag väljer en bok om drottningarnas drottning Victoria av England. Inte för att jag precis älskar damen i fråga utan mera då för att hon representerar en så stor bit av världshistorien. "Queen Victoria- a personal history av Christopher Hibbert".
-
Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.
-
Listan är lång.... närmast tillhands ligger nog John Ajvide Lindqvists "Låt den rätte komma in"- jag konstaterar bara att "not my cup of tea" och vidare att jag är alltför präglad av Hammer films när det gäller vampyrer.
-
-Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.
-
Salvatore Quasimodo fick nobelpriset i litteratur år 1959.
"Var och en står ensam på jordens hjärta
genomborrad av en solstråle-
och plötsligt är det afton."
Kulturfyran- rymden
2. Tror du att det finns liv i rymden?
3. Vilken är din favorit bland berättelser om rymden eller science fiction?
4. Vad tänker du på och associerar till när jag säger ordet: stjärnor.
fredag 19 mars 2010
Dagens färg är förvisso grå
torsdag 18 mars 2010
Tysk inspiration!
So Long a Letter (Brev från Sénégal)
onsdag 17 mars 2010
St. Patricks Day
tisdag 16 mars 2010
Döda vita män av Johan Hakelius
Vanessa och Virginia
Tema-trio skrivande svenskor
måndag 15 mars 2010
Berömda kärlekspar av Iris Schürmann-Mock
-
Fjorton par får vi följa- och sju länder beskrivs lite mera detaljerat. Det är svårt att välja men jag har en speciell svaghet för öar så Helgoland lockar. Dit for August Strindberg med Frida Uhl. (I boken ges både länkar och tips på sevärdheter och litteratur med anknytning till platserna). Man får kanske inte ha stora anlag för sjösjuka om man ska åka båt till Helgoland- Frida Uhl spydde som en katt- när hon kom i land orkade hon inte gå och Strindberg fick bära och släpa henne till närmaste hotell där hon omdelbart somnade av utmattning.
-
Frida Uhl och Strindberg gifte sig på den lilla ön den 2 maj 1893- prästen ställde frågan "Svär Ni att Ni inte bär en annans barn under ert hjärta? (Han råkade av misstag fråga Strindberg också och bruden fick ett hysteriskt skrattanfall- som bara hennes syster kunde få stopp på genom att fräsa "behärska dig". Äktenskapet blev högst olyckligt.
-
Av Helgolands ursprungliga bebyggelse finns inte mycket kvar- engelsmännen bombade ön sönder och samman år 1945.
-
Helgoland är fortfarande populärt bland förälskade par. Cirka 200 par vigs här varje år- i en hummerbod vid fiskehamnen.
-
Några andra par som det berättas om i boken: Maria Wine och Arthur Lundkvist (Danmark), Marie och Pierre Curie (Frankrike) och Maria Callas och Aristoteles Onassis (Grekland och Italien)
En evighet i Tanger
söndag 14 mars 2010
Billy
Tack Hermia
-
Redig tös
-
Jag har kokat rabarbersaft
Mm, vad det är gott
med rabarbersaft
Mm, vad det är nyttigt med rabarbersaft
jag tror
jag skall koka mer rabarbersaft
Nästa år
skall jag koka mycket mer rabarbersaft
Så vi verkligen har rabarbersaft
hela året
fredag 12 mars 2010
En svunnen tid
Vinter. Vänern. Kallt.
Papper.
Mera papper.
Buss till Öxnered.
Försenad buss till Öxnered. (Fan!)
Missat tåg från Öxnered. (Fan!)
SJ:s väntsal i Öxnered (Fan!)
Tåget hem.
Hem ljuva hem.
Klart slut.
Mina biblioteksfynd
-
"Många av mina bästa vänner är döda vita män. Jag tänker själv bli en död vit man när jag blir stor. Det är i motsats till vad många tror inget skamligt med det."
-
Flera av herrarna i Hakelius bok vet jag zilch, nada, ingenting om (jag känner mig mycket obildad- men det får väl läsningen råda bot på).
En studieresa genom 1900-talets England.... det ska bli underhållande!
Hela fjorton kärlekspar på resande fot ska jag läsa om i Iris Schürmann-Mocks cirka 200 sidor långa odyssé. (Underrubriken är "kulturhistoria och reseguide"). Victoria och Albert finns med (och kapitlet om dem får visst en liten knorr på två sidor om Gretna Green ser det ut som....(ack ja, dit rymde min väninna en gång.... med sin tilltänkte). Frida Uhl och August Strindberg... och (givetvis) Georg Sand och stackars lungsjuke Frédéric Chopin....
-
torsdag 11 mars 2010
onsdag 10 mars 2010
I minnets trädgård (In the Garden of Memory)
Nu har även jag läst den - Joanna Olczak-Ronikiers släktkrönika "In the Garden of Memory" (utgiven i svensk översättning på Tranans förlag - I minnets trädgård). För den som är historie-intresserad (och det är jag) är boken en veritabel guldgruva. Nu har jag färdats genom flera släktled och genom ett stormigt och svårt 1900-tal.
-
Resan tar sin början i slutet av 1860-talet- då ingår Joannas mormorsfar och mormorsmor äktenskap i synagogan i Wien. Nio barn föds sedan i rask takt- men mormorsmor blir tidigt änka och tvingas dra försorg om sin stora familj ensam. En enastående stark kvinna porträtteras. Familjen är nu bosatt i Polen- och det var sannerligen inte någon sinekur för en judisk familj med den antisemitism som florerade och som även efter kriget fortsatte att visa sitt fula tryne.
-
Det är en mycket intressant och mycket färgstark släkt som Joanna skriver om. Så många går sin egen väg- bland dem finns Max Horwitz- revolutionären som blev avrättad under Stalins terror - år 1937.
-
I min engelska upplaga av boken finns en detaljerad släkt-tavla - det gör att det blir lättare att följa de enskilda personerna i boken.
-
Jag tycker att det är så här historia ska skrivas- utifrån de enskilda människorna och deras erfarenheter. Läs utförligare om boken hos Bodil Zalesky.
tisdag 9 mars 2010
The Pacific -Tom Hanks
The Stone Virgins av Yvonne Vera
måndag 8 mars 2010
Helgaktiviteter
Tema-trio gamla svenskar
fredag 5 mars 2010
Nya böcker
torsdag 4 mars 2010
Allah gör som han vill
Nej, jag kommer att vänta med mina tankar om boken- det är inte dags förrän om några veckor. Däremot vill jag gärna säga att trots att jag redan läst den (lånebok) känner jag att detta är en bok jag vill äga. Författaren- Ahmadou Kourouma är från Elfenbenskusten.
-
Elfenbenskusten gränsar bland annat till Liberia. (Liberia är ett veritabelt skräckexempel på vanstyrt land där folkmord var vardagsmat- jag förmådde knappt läsa kapitlet om Liberias historia i "The Fate of Africa" av Martin Meredith. Macheteavrättningar och inte bara avrättningar- man hackade folk i småbitar och åt sedan upp valda delar. )
-
Men- till saken:" Allah gör som han vill". Om man bara läser en enda bok av en afrikansk författare i år- ja- då är "Allah gör som han vill" ett mycket gott val. (Huvudpersonen- bokens jag -är en pojk-soldat):
-
" Jag är inte snäll och söt för jag förföljs av gnamas från flera personer. (Gnama är ett svårt ord som infödda svarta afrikaner använder och som behöver förklaras för vita fransmän. Enligt Förteckning över lexikala särdrag i franskan i det svarta Afrika betyder det vålnaden som stannar kvar när en människa har dött. Vålnaden som blir en inneboende ond kraft som förföljer den som har dödat en oskyldig människa.) Och jag har dödat många oskyldiga i Liberia och Sierra Leone där jag var med i stamkriget, där jag var barnsoldat, där jag tog en massa tunga droger. Jag är förföljd av gnamas så allt går åt skogen för mej. Gnamokode (bastard)!
------ Det där är alltså jag. Det är inte nån glädjande bild. Nu när jag har presenterat mej ska jag verkligen, absolut berätta om mitt skitliv som fördömd. Sitt ner och lyssna på mej. Och skriv ner allt, allt. Allah är inte tvungen att vara rättvis i allt han gör. Faforo (pappas kuk)!"
_
Jag återkommer med mina tankar om boken lite längre fram i mars.