onsdag 10 mars 2010

I minnets trädgård (In the Garden of Memory)



Nu har även jag läst den - Joanna Olczak-Ronikiers släktkrönika "In the Garden of Memory" (utgiven i svensk översättning på Tranans förlag - I minnets trädgård). För den som är historie-intresserad (och det är jag) är boken en veritabel guldgruva. Nu har jag färdats genom flera släktled och genom ett stormigt och svårt 1900-tal.

-

Resan tar sin början i slutet av 1860-talet- då ingår Joannas mormorsfar och mormorsmor äktenskap i synagogan i Wien. Nio barn föds sedan i rask takt- men mormorsmor blir tidigt änka och tvingas dra försorg om sin stora familj ensam. En enastående stark kvinna porträtteras. Familjen är nu bosatt i Polen- och det var sannerligen inte någon sinekur för en judisk familj med den antisemitism som florerade och som även efter kriget fortsatte att visa sitt fula tryne.

-

Det är en mycket intressant och mycket färgstark släkt som Joanna skriver om. Så många går sin egen väg- bland dem finns Max Horwitz- revolutionären som blev avrättad under Stalins terror - år 1937.

-

I min engelska upplaga av boken finns en detaljerad släkt-tavla - det gör att det blir lättare att följa de enskilda personerna i boken.

-

Jag tycker att det är så här historia ska skrivas- utifrån de enskilda människorna och deras erfarenheter. Läs utförligare om boken hos Bodil Zalesky.

2 kommentarer:

lustigkulle sa...

En bok att komma ihåg om man blir långvarigt och lagom lindrigt sjuk någon gång eller av andra skäl får en månad "över". Det verkar vara en bok att försjunka i!

Ingrid sa...

Jag hade den stående i min hylla länge innan jag "tog tag" i den- men den är värd tiden.....