tisdag 23 mars 2010

Om kvinnors liv


Jag är fördjupad i "Singled Out" - en bok som handlar om kvinnors verklighet i Stor-Britannien efter det första världskriget. Stora omställningar... man beräknar att hela 15 procent av alla unga vapenföra män miste sina liv mellan 1914-1918. Hur gick det för alla fästmör, fruar och så de andra som direkt hamnade på glasberget (om uttrycket tillåts).
-
Efter 85 sidor in i boken är jag fast- nu vill jag läsa mera om Vera Brittain (hon förlorade både sin käraste och sin bror inom loppet av ett år- och arbetade som sjuksköterska vid fronten)-

-
Winifred Holtby och hennes "South Riding" om Sarah Burton som säger" I was born to be a spinster, and by God, I 'm going to spin"- EM Delafield och hennes "Diary of a Provincial Lady" väcker enorm läs-nyfikenhet precis som Christina Stead's "For Love Alone" (en bok som för övrigt lovprisas av Antoina Fraser)- och så Rosamond Lehmann (henne skriver Snowflakes om här)


-
Alla dessa böcker och författare skriver Virginia Nicholson om i sin bok (och jag har 200 sidor kvar att gotta mig i!)

3 kommentarer:

snowflake sa...

Så intressant det låter! Min anglofili fördjupas än mer. Jag tror nästan att vi måste ordna en liten bokbytardag du och jag, är det några av mina du är nyfiken på?

Ingrid sa...

Jovisst- en bokbytardag låter mycket trevligt- jag är mycket nyfiken på Lehmann- och säkert flera engelskor- kan du inte skriva ett litet inlägg där du sammanfattar dina bästa "anglofila" lästips? Jag beställde igår Holtbys bok- så nu väntar jag med spänning.

snowflake sa...

Vi kanske kan hjälpas åt? Du har läst mer än vad jag har.
(Nu är det om Lolita på tv4. Inte engelskt! :-) )