måndag 15 mars 2010

Berömda kärlekspar av Iris Schürmann-Mock

Väldigt trevlig bok det här. Småtrevlig är kanske rätta ordet- en bra bok att ta med på just en egen resa- den ger en stunds mycket skön avkoppling- och en god portion inspiration. (Fint illustrerad är den också).
-

Fjorton par får vi följa- och sju länder beskrivs lite mera detaljerat. Det är svårt att välja men jag har en speciell svaghet för öar så Helgoland lockar. Dit for August Strindberg med Frida Uhl. (I boken ges både länkar och tips på sevärdheter och litteratur med anknytning till platserna). Man får kanske inte ha stora anlag för sjösjuka om man ska åka båt till Helgoland- Frida Uhl spydde som en katt- när hon kom i land orkade hon inte gå och Strindberg fick bära och släpa henne till närmaste hotell där hon omdelbart somnade av utmattning.
-
Frida Uhl och Strindberg gifte sig på den lilla ön den 2 maj 1893- prästen ställde frågan "Svär Ni att Ni inte bär en annans barn under ert hjärta? (Han råkade av misstag fråga Strindberg också och bruden fick ett hysteriskt skrattanfall- som bara hennes syster kunde få stopp på genom att fräsa "behärska dig". Äktenskapet blev högst olyckligt.
-
Av Helgolands ursprungliga bebyggelse finns inte mycket kvar- engelsmännen bombade ön sönder och samman år 1945.
-
Helgoland är fortfarande populärt bland förälskade par. Cirka 200 par vigs här varje år- i en hummerbod vid fiskehamnen.
-
Några andra par som det berättas om i boken: Maria Wine och Arthur Lundkvist (Danmark), Marie och Pierre Curie (Frankrike) och Maria Callas och Aristoteles Onassis (Grekland och Italien)

Inga kommentarer: