Fabian- Die Geschichte eines Moralisten. Så lyder den fullständiga titeln på boken jag alldeles nyss har läst ut.
Mitt exemplar är tryckt 1959 i Berlin och har ett nog så tänkvärt förord av författaren.
-
Jag citerar: " Man lief den Rattenfängern nach, hinein in den Abgrund, in dem wir nun, mehr tot als lebendig, angekommen sind und uns einzurichten versuchen, als sei nichts geschehen".
-
"Fabian" kom ut ffg 1931 och boken handlar om den 32-årige akademikern Jakob Fabian som försörjer sig med att arbeta med reklamtexter för en cigarettfirma i Berlin. Tiden: Weimar-republikens Tyskland, ett Tyskland fyllt av oro, arbetslöshet och fattigdom.
-
Fabian och hans gode vän Stephan Labude tillhör "the lost generation"- och de båda försöker att klara livhanken under Weimar-republikens sista kaotiska år. Genom 24 korta kapitel tas vi med på en resa genom en Kafka-liknande värld- med många udda existenser- på bordeller, syltor, konstnärsateljéer....Fabians cyniska och slagfärdiga kommentarer blänker till med jämna mellanrum- det är ofta mycket bisarrt, det hela. Kärleken kommer- och går- arbeten kommer- och går- sorgen över det förlorade består. I allt det ironiska och bisarra vilar denna stora sorg som griper tag i mig så hårt när jag läser Kästners berättelse.
-
Fabian är en moralisk man- det är Labude också- men tiderna är omoraliska. Redan nu kan man skönja början till undergången. Slutet är sorgligt- jag ska inte avslöja det - men det är mycket passande.
-
Jag är mycket intresserad av den här tiden i Tysklands historia- så mycket gick fel och så var katastrofen ett faktum. Det känns som om det är viktigt att läsa och lära så mycket som möjligt om det här skeendet." Fabian" illustrerar utmärkt väl (precis som "Kleiner Mann, was nun" av Fallada) hela denna makabra dans mot undergången.
-
Några citat ur boken:
-
" Wo ist das System, in dem ich funktionieren kann? Es ist nicht da, und nichts hat Sinn"
-
" Ich sass in einem grossen Wartesaal, und der hiess Europa.--- Und jetzt sitzen wir wieder im Wartesaal, und wieder heisst er Europa! Und wider wissen wir nichst, was geschehen wird. Wir leben provisorisch, die Krise nimmt kein Ende!"
-
"Das man lebt, ist Zufall; das man stirbt, ist gewiss".
3 kommentarer:
Jeg giver dig ret: det føles vigtigt at læse om denne periode.
God anmeldelse!
I øvrigt: Jeg har osse lige læst bogen, men på dansk, og derfor er et af dine citater lidt overraskende, nemlig det citat med "einem grossen Wartesaal". Lion Feuchtwanger skrev nemlig en trilogi om perioden, der kaldes die Trilogie "Der Wartesaal". Den handler om perioden mellem WW1 og WW2 med nazismens magtovertagelse som hovedtema. Se mere her: http://www.schoolwork.de/literatur/feuchtwanger-lion_wartesaal.php
Jeg har kun læst den første bog i trilogien. Feuchtwanger skrev ellers historiske romaner med jødehad som tema (forenklet sagt), men trilogien blev skrevet nærmest samtidig med at historien udviklede sig i den virkelige verden.
Intressant - jag ska in och kika på länken du rekommenderar. Lion Feuchtwanger har jag inte läst något av. Det där med "väntsal Europa ... någonstans ringer en liten klocka i huvudet på mig.
Tack för din mycket inspirerande kommentar.
Jeg har aldrig helt forstået udtrykket, så hvis du bliver klogere, så tøv ikke med at skrive om det :-)
Skicka en kommentar