onsdag 21 oktober 2009

Gustaf Hellström- Eugene O'Neill och William Faulkner och några till


På bilden: Dramatikern och nobelpristagaren Eugene O'Neill.
-
I min nyförvärvade bok om Gustaf Hellström ("Det var ingen tjusande idyll") har jag fastnat extra mycket för det kapitel i boken som har rubriken "Från Provincetown till Oxford, Mississippi- Gustaf Hellströms syn på amerikansk litteratur. (författat av Ivo Holmqvist).
-
Gustaf Hellström vistades i USA under några år (runt 1920). Han kom härefter att följa och kommentera amerikansk litteratur tämligen noggrant. Redan år 1921 hade Hellström "upptäckt" Eugene O'Neill- flera av O'Neills pjäser gjordes nämligen mera tillgängliga genom den fasta teatergruppen
"The Provincetown Players" (ja, gruppen startades i lilla Provincetown i Massachusetts).
-
Vissa av de författare som Hellström skrivit om är okända för mig- och jag blir väldigt intresserad av Hamlin Garland som bland annat skildrat amerikanska kvinnors verklighet på prärien i "Main -travelled Road" - även Bret Harte väcker min nyfikenhet.
-
År 1942 blev Gustaf Hellström invald i Svenska Akademien (han tog plats på stol nummer 18 och efterträdde Gunnar Mascoll Silfverstolpe).
-
Det Hellström förtjänar stort erkännade för är hans strävan att föra fram William Faulkner- mot ett ytterst välförtjänt nobelpris. Hellström höll talet till Faulkner vid ceremonin år 1950. Faulkner jämförs här med Dostojevkij, Poe, Joyce, Selma Lagerlöf och även Hjalmar Bergman.
-
I "Det var ingen tjusande idyll" finns även hela Hellströms sakkunnigutlåtande om William Faulkner.
-
Sammanfattningsvis tycker jag att boken om Hellström är mycket läsvärd. Man får många infallsvinklar till denne komplicerade och numera relativt bortglömde författare. Jag får definitivt lust att läsa mera av Gustaf Hellström.

4 kommentarer:

snowflake sa...

Det här var mycket intressant läsning. Jag kände inte till Hellstörm alls sen förut, men nu förstår jag att jag har honom att tacka för att man kan hitta översatta Faulkner-romaner billigt på loppisar! och jag tackar dig för att du lockade mig att läsa denne man!

Ingrid sa...

Jag är också så glad att jag vågade mig på att läsa Faulkner (som jag verkligen varit rädd för i många år...). Jag har dock ännu inte hittat några av hans böcker på loppis.. (tyvärr)- men jag bor ju på en liten ort....

Ivo Holmqvist sa...

Nja, Hellström var visserligen tidigt ute med att presentera Eugene O´Neill i Sverige (i Dagens Nyheter 1922) men den som först och mest energisk slog ett slag för Faulkner här hemma var Artur Lundkvist. Redan i BLMs allra första nummer 1932 skrev han en artikel om honom, samtidigt som han översatte novellen "En ros åt Emily", och han fortsatte lika energiskt under många år - Hellström däremot kom ganska sent till Faulkner (som han aldrig recenserade) även om han verksamt bidrog till dennes Nobelpris.

Ivo Holmqvist

Ingrid sa...

Tack för denna kommentar om Hellström/Faulkner/- och jag ägnar nu Artur Lundkvist en tacksamhetens tanke. Jag som alltid har förknippat Artur Lundkvist mest med Latin-Amerika...