lördag 23 juni 2012

"Tyskan samlar damm"


I gårdagens DN (sidan 5) skriver Richard Swartz under just denna rubrik om tyskan som ett i det närmaste bortglömt språk här i Sverige. Det är både skrämmande och intressant läsning - framför allt är det väldigt trist att en gång stora språk "försvinner". Det är nog bra att svenska elever är duktiga i engelska men man borde satsa mer på andra språk också- tyska och franska till exempel. Båda dessa länder ligger ju nära oss geografiskt och båda språken öppnar inte bara dörrar i respektive hemland utan även på andra platser i världen.

"Det tyska språket och den tyska kulturen har nästan helt utplånats ur svenskt medvetande: Günter Grass är sannolikt den siste någorlunda bekante tyske författaren och i antikvariaten samlar hyllmetrar av tyskspråkig litteratur damm, vetenskaplig och skönlitterär, utan vare sig köpare eller läsare". (Richard Swartz)

På "Dixikons" webb-sida hittar jag Margareta Zetterströms artikel om "Tysklands mörka sidor" och här finns böcker att kasta sig över! Jag fängslas speciellt av introduktionen till Franz Hessels "Spazieren in Berlin"-  ”En lärobok i konsten att promenera i Berlin. Vägledd av den tjuskraft som staden själv är närmast omedveten om. En bilderbok i ord.”

 Låter det inte lockande? Vyer från 1920-talets Berlin- sedda genom flanörens blick. Den boken bara måste jag läsa.

Franz Hessel 1880-1941

3 kommentarer:

Johanna i Berlin sa...

Åh! Den boken vill jag också läsa!

Anonym sa...

Men... så sorligt. Måste genast uppsöka närmaste antikvariat och plocka på mig tyska böcker. Inte ska de stå där och damma.

Ingrid sa...

Bokmalande: Plocka på! Du kan nog hitta en del på nätet också.

Johanna: Jag hoppas att du hittat Hessels bok!