fredag 1 juni 2012

Behåar, självmordspakter, vilda fester och bokförläggeri

Hur i hela fridens namn hittade jag fram till den här ytterst spännande damen, undrar ni kanske. Jo, det var faktiskt via en webbsida som har titeln "Neglected classics" och där fanns en titel "Passionate Years" av Caresse Crosby som direkt fångade mitt intresse. Tyvärr är just den boken mycket svår att få tag på (och några svenska översättningar kan man nog glömma bort).

På Wikipedia (detta underverk (åtminstone för mig) finns massor skrivet om Caresse (eller Polly som hon mestadels kallades för). Hon levde ett mycket varierat liv och jag blir alldeles matt när jag läser om alla turerna.


År 1910 deltog Polly (Caresse) i en så kallad "debutante ball" och tvingades bära något rustningsliknande som fick hennes bröst att bli alldeles utplattade och se ut som om hon bara hade "ett behag" i stället för två- " a monobosom". Detta gjorde Polly mycket ilsken och hon satte igång att konstruera (tillsammans med sin uppasserska Marie) ett helt nytt plagg- nämligen det som så småningom skulle bli den första moderna behån (den patentsöktes år 1914) (Behåar hade det visserligen funnits tidigare men den här varianten var säkert en nyhet).

Här är Polly tillsammans med make nr 2- Harry Crosby. De gifte sig år 1922. Paret startade förlaget "Black Sun Press" som bl a gav ut verk av James Joyce.

För den som vill veta mera länkar jag här till Wikipedia. Varning för utmattningssyndrom efter läsningen- men håll med om att Caresse/Polly hade ett mycket annorlunda liv. I brist på hennes självbiografi kanske man kan läsa någon av de biografier som är mera lättåtkomliga. Tråkigt lär man inte få.....

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

100 år, det måste man fira!

Ingrid sa...

Hannele: Absolut värt att fira!