onsdag 13 juni 2012

The Miles Franklin Literary Award


"The Miles Franklin Literary Award is an annual literary prize for the best Australian published novel or play portraying Australian life in any of its phases’".

Priset har delats ut sedan mitten på 50-talet och jag tyckte att det var intressant att titta lite på de senaste årens prisbelönade böcker.

Jag valde ut tre stycken som jag kanske (vid tillfälle) försöker läsa.

Först ut är Kim Scotts "That Deadman Dance" som har handlingen förlagd till tidigt 1800-tal och platsen är västra Australien. I fokus står mötet mellan den vite mannen och ursprungsbefolkningen. Kim Scott (f.1957) kommer från Noongar county i västra Australien och en del av hans släkt kommer från Noongarfolket. "That Deadman Dance" fick Miles Franklin Priset för år 2011.


"The Ballad ov Desmond Kale" rör sig också i det tidiga 1800-talet då "exporten" av "convicts" var i full gång och Desmond Kale är en av dem. Boken är tydligen mycket realistisk- och inte alldeles lättläst har jag förstått. Prisbelönad år 2006.


"The White Earth" fick pris år 2005- här börjar vi i modern tid (90-tal). Queensland hamnar man i och boken beskrivs som en blandning av gotisk thriller och en berättelse om Australiens historia.

Inga kommentarer: