tisdag 5 juni 2012

Romerske kejsare i marmor

Jag vill minnas att historietimmarna i nionde klass ägnades åt Romarrikets uppgång och fall- men jag sov och tyckte inte att de där gamla gubbarna var särskilt intressanta (för gubbar var det mest, det som avhandlades framme vid katedern). Jag har med andra ord stora brister och kunskapsluckor vad gäller antikens historia. Den moderna tiden har alltid trängt undan det allra äldsta för mig, tyvärr- men det går ju att råda bot på sådant, tack och lov.


I min hylla har jag Suetonis "Kejsarbiografier" och den finns faktiskt att få tag på fortfarande i nätbokhandeln. Här kan man väl tala om klassisker i ordets rätta mening- för Suetonis skrev på 100-talet efter Kristus. Boken täcker upp kejsarna från Julius Caesar och fram till och med Dominitianus.

Vill man läsa mera i ämnet rekommenderar Ingemar Lagerström Viktor Rydbergs "Romerske kejsare i marmor"- och till min glädje ser jag att även denna bok finns att få tag på i ny utgåva. Det är Mimer bokförlag som gett ut (2011).

Säkert är det många som minns den fina serien "Jag, Claudius" som visades på svensk TV för första gången någon gång under 1970-talet. (Serien bygger på romanen med samma namn av Robert Graves)

"A Roman Emperor 41 A.D.- detalj av en målning av Lawrence Alma-Tedema. Här ser man hur den motvillige Claudius försöker gömma sig undan efter mordet på kejsar Caligula (brorson till Claudius). Claudius var inte alls intresserad av att bli kejsare- men han lät sig övertalas.

Inga kommentarer: