måndag 18 juni 2012

The Land of Spices av Kate O'Brien


PRAYER the Churches banquet, Angels age,
Gods breath in man returning to his birth,
The soul in paraphrase, heart in pilgrimage,
The Christian plummet sounding heav’n and earth ;

Engine against th’ Almightie, sinner's towre,
Reversed thunder, Christ-side-piercing spear,
The six daies world-transposing in an houre,
A kinde of tune, which all things heare and fear ;

Softnesse, and peace, and joy, and love, and blisse,
Exalted Manna, gladnesse of the best,
Heaven in ordinarie, man well drest,
The milkie way, the bird of Paradise,

Church-bels beyond the stars heard, the souls bloud,
The land of spices, something understood.

George Herbert

(Kursiveringen är min egen).

Jag har läst den irländska författarinnan Kate O'Briens roman "The Land of Spices" ("Örtagården"- i svensk översättning) - den första utgåvan är från 1942 men den finns att få i flera nytryck från bland annat Virago Modern Classics.

Boken blev totalföbjuden på Irland (många böcker rönte samma öde där)- och det räckte med den här frasen "She saw them in the embrace of love". Censur- ("banned for lewdness")- och så fick man handla O'Briens böcker i England i stället, förmodar jag.

Handlingen är förlagd till en irländsk klosterskola i närheten av Limerick och tidpunkten är åren strax före 1914. Det jäser i Irland och detta känns av även inom klosterskolans murar. Berättelsen fokuserar på två personer- och det berättas "omlott" om dem vilket gör att man inte tappar tråden.

Klosterskolan  styrs av en fransk orden vid namn La Compagnie de la Sainte-Famille och "Mother Superior" är Moder Marie-Hélène- en stark och självständig kvinna som dessutom har ett gott hjärta och som framför allt lever efter mottot att aldrig sätta sig till doms över sina medmänniskor. Till skolan kommer lilla Anna Murphy (sex år) och hon är den yngsta eleven skolan någonsin haft. Annas utveckling får vi följa under ett antal år fram till dess att hon slutligen kan gå vidare ut i livet efter avklarad examen.

Det här var en roman jag inte kunde släppa när jag väl börjat läsa. Porträtten av Anna Murphy och moder Marie-Hélène är otroligt skickligt målade - varför valde moder Marie-Hélène att bli nunna (för så var det inte tänkt alls och hon trotsade dessutom sin ensamstående far genom sitt val)- ja, det finns en mycket speciell anledning och den röjs i slutet av berättelsen. Även Annas bakgrund har sin egen tragedi med en försupen far och en älskad bror som dör i en otäck drunkningsolycka.

I klosterskolan pyr det också av konflikter mellan både elever och nunnor- det skildras med humor och förståelse och det finns en sådan levnadsvisdom, tycker jag, i boken- så mycken klokhet och en hel del ironiska kommentarer om irländarna och deras patriotism också.

"How odd were these Irish, who believed themselves implacably at war in the spirit with England, yet hugged as their own her dreariest daily habits, and could only distrust the grace and good sense of Latin Catholic life!"----

"They were an ancient, martyred race, and of great importance to themselves- that meagre handful of conceptions made a history, made a problem- and made them at once unconquerable and a little silly."

"The Land of Spices" kommer definitivt inte att bli den enda romanen jag vill läsa av Kate O'Brien.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

henne vill jag läsa

♥ Hannele sa...

tydligen var just denna bok förbjuden på Irland.

Ingrid sa...

Hannele: Hon är en mycket intressant författarinna!