lördag 30 juni 2012

Åska


I går natt gick åskan svårt över nejden.

Titeln på den här tavlan är " Zabitý bleskem"- det är tjeckiska (som jag inte behärskar) men ämnet är "man dödad av blixten".

Otakar Lebeda (1877- 1901) är namnet på konstnären och han blev främst känd för sina landskapsmålningar. En av hans influenser var Jean-Baptiste Camille Corot.

Lebeda har fångat kvinnans uppgivenhet, sorg och rädsla mycket väl. Visst lever man sig in i ögonblicket.

I juni år 1856 gick åskan svårt över fälten i Ginnerup på nordöstra Jylland- trots detta var folk ute och arbetade som vanligt. På ett ögonblick ändrades  min släkts historia när min morfars mormor träffades av blixten och dog nästan omedelbart. Hon efterlämnade make och tre små barn däribland lilla Maren, nio år gammal- hon som skulle bli min morfarsmor. Nej, Maren fick inte någon lycklig start på sitt liv- och åskan har jag en väldig respekt för.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, tufft när det inte fanns nåt socialt nätverk.. Min mor och hennes syskon blev lämnade till främlingar när pappan dog, det var 1930-talet..

Ingrid sa...

Hannele: Förfärligt som det var- stackars barn som mister föräldrar. Jag hoppas att dessa främmande människor var snälla mot din mor och hennes syskon- men det måste ha varit mycket svårt.

♥ Hannele sa...

nej, de var inte snälla, min mor fick knappt mat, min mor fick sova i köket på två stolar...

Ingrid sa...

Hannele: Så förfärligt- stackars, stackars barn.