tisdag 12 juni 2012

Klassiker från Tyskland

Heinrich och Thomas Mann- bröder.

En gång hade jag Heinrich Manns "Der Untertan" i min bokhylla- nu kan jag inte hitta den. Tråkigt nog. Vill man läsa på tyska är det inga problem alls att hitta böcker av Heinrich Mann (som var Thomas äldste bror) - men de svenska översättningarna har gallrats ut ganska kraftigt på biblioteken och då återstår antikvariaten om man vill investera i en verkligt läsvärd tysk klassiker.

Heinrich Mann (1871-1950) var betydligt mera radikal och frispråkig än sin yngre bror och hans "Der Untertan" (Undersåten) retade gallfeber på det tyska etablissemanget med kejsaren i spetsen. (Vissa delar  publicerades nämligen under kejsartiden men boken i sin helhet gavs ut först år 1918). Boken är en svidande satir mot det dåvarande tyska samhället.

Känd är Heinrich Mann också för "Blå ängeln" ( också med titeln 'Lektor Unrat eller en tyranns ändalykt'- 1905). Just den boken har jag inte läst men Marlene Dietrich har gjort den odödlig i filmen med samma namn.

Heinrich Mann fick betala dyrt för sin frispråkighet- han tvingades lämna Tyskland i början på 30-talet (som så många andra författare och hans böcker hamnade på nazisternas bokbål). Flykten gick via Frankrike och Marseille till Spanien, Portugal och slutligen hamnade Mann i  Santa Monica i USA. När han dog där år 1950 var han både ensam och mycket fattig.

"Undersåten" gavs ut i ny översättning år 1980 (översättare: Nils Holmberg) - förlaget var Bra Böcker som ett tag hade en serie kallad "Bra klassiker".

"Blå ängeln" gavs ut år 1960 på Tidens förlag.

2 kommentarer:

Alice sa...

"Undersåten" ligger på nattduksbordet och väntar. Jag hittade den på myrorna för några dagar sedan.

Ingrid sa...

Alice: Vilket fynd du har gjort- så avundsjuk jag blir. Jag tänker beställa från biblioteket inom kort för det ser ut som om "Undersåten" finns lokalt (för en gångs skull).