tisdag 26 juni 2012

När det stormar ute


Jag låter Rembrandt stå för illustrationen av "storm" . Det blåser rejält här idag- kanske inte storm men kottar och kvistar viner omkring. Inget trevligt sommarväder.

Igår utgjordes min nattlektyr av Per Wästbergs essaysamling  "Berättarnas öden" (som kan inhandlas från nätbokhandeln för cirka 40 kronor om man inte vill låna från biblioteket).


Jag fastnade i Wales - Per Wästberg beskriver ett besök han gjorde hos den brittiske författaren Richard Hughes och hans hustru Frances i närheten av Tremadogbukten i grevskapet Merioneth i Wales. Hughes var på sin tid (essayen är från år 1966) en mycket omtalad skriftställare och hans roman "Cyklonen" (In Hazard) blev mycket populär och översattes till svenska år 1952. "Cyklonen" handlar  om ett fartyg i storm och om dess besättning. Boken har sina rötter i 30-talet och stormen äger inte bara rum på havet.

Mest känd blev Hughes kanske för "Storm över Jamaica" (den filmatiserades) och Per Wästberg beskriver Hughes som katastrofernas psykolog.

Per Wästberg skriver så levande om sitt möte med Hughes- det är både en berättelse om en författare och hans liv/inspiration och ett tavla av en verklig pastoral idyll där vid havet i Wales. Det må vara länge sedan nu men mitt intresse är väckt för denne idag ganska bortglömde författare.

4 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

jag gillade verkligen Berättarnas öden. essäer leder alltid vidare.

Fyrabarnsmor på Hisingen sa...

Härligt surf-väder :)

♥ Hannele sa...

Boken verkar kul!

Ingrid sa...

Mrs C: Essayer är något av det bästa man kan läsa- som du säger- man leds alltid in på andra spår och det ger så stora möjligheter att utforska okända världar (och författare.

Hannele: Det är en väldigt bra bok- men... surfing avstår jag gärna från (roligt om någon kan utnyttja vädret, dock).