Tyskland var en gång ett mycket stort rike och det omfattade stora delar av det som idag är både Litauen och Polen. Det som en gång var Ostpreussen har en rik historia och den är jag intresserad av. Det finns en hel del skrivet om de gamla platserna och i boken "Kulturlandschaft Ost-und Westpreussen" kan man verkligen få sitt lystmäte vad gäller information om vitt skilda ämnen och platser.
Här ovan en bild på det som en gång kallades för Nordens Venedig (det är inte bara Stockholm som har fått den benämningen) -Danzig (idag Gdansk).
I boken finns två hela kapitel om den här intressanta staden- med nedslag både i tidig och senare historia. Vackra illustrationer får man på köpet.
I ett annat kapitel skriver Martynas Purvinas om de litauiska boksmugglarna- en nog så spännande historia om modiga personer som vågade trotsa tsarens diktatur vad gällde det fria ordet. Litauen var på den tiden indelat i Storlitauen och Lilla Litauen. Den "stora delen" var rysk och den lilla tysk. (Jag uttrycker mig nu förenklat). Ryssarna ville med kraft hävda sin makt och då gällde det att införa det kyrilliska alfabetet. Detta gillades inte av befolkningen och det kom att bli till en veritabel guerillakamp. Böcker på det latinska alfabetet tryckes upp i mängd i det lilla Litauen och så smugglade man över på alla möjliga och omöjliga ställen längs gränsen.
Det var mestadels religiös litteratur men inte enbart. Den som ertappades kunde räkna med en gratis semester i Sibirien. Många fick sätta livet till på detta sätt.
"Kulturlandschaft Ost- und Westpreussen" omfattar nära 400 sidor och här kan man läsa om konstakademien i Königsberg, utvandringen från Salzburg till Ostpreussen under 1700-talet, bärnstensletande, Masuren... och mycket, mycket annat. Det är alls inte svårläst - skribenterna är många och- som sagt- ämnena likaså.Ett omfattande register och en historisk överblick får man på köpet.
5 kommentarer:
Boksmugglarna, vilka hjältar i förtrycket.
Jag har förstås också ett tyskt inlägg på gång i dag, men det dyker inte upp förrän i eftermiddag. Kul att läsa ditt så länge!
Bokmoster: Jag blev så fascinerad av berättelsen om boksmugglarna- bortglömda hjältar. Jag kommer att spana efter ditt inlägg!
Tänk att ord och språk och böcker alltid anses vara ett sådant hot mot makten. Tack för intressant inlägg!
Jag fastnar också för boksmugglarna. Vilken tid verkade de och vilken var tsaren?
Sanna:Det fria ordet har alltid varit ett hot mot makthavarna och många har kämpat och gett sina liv för just rätten att uttrycka sig (i skrift som i tal).
Mimmimarie: Tiden mellan 1865 och fram till första världskriget verkar ha varit extra besvärlig. Flera tsarer var inblandade med andra ord.
Skicka en kommentar