I hyllan hittade jag "Levende dansk litteratur" - inköpt år 1941 för 3 kronor, en bok som har varit min mors.
Hakon Stangerup (1908-1976) har författat och sammanställt en cirka 100 sidor lång skrift med det som han anser vara de främsta danska författarna genom tiderna. Hakon Stangerup (som var gift med Hjalmar Söderbergs dotter Betty) var en mycket känd och framstående dansk litteraturkritiker. Barnen Henrik och Helle blev båda kända författare.
På sidan 110-112 kan man läsa om författaren
Jacob Paludan. Stangerup skriver om "den lille fuldendte Roman "
En Vinter lang" och sammanfattar så här: En finere Forening af naturbesjaelet Skildring og naturbestemt Handling er ikke skabt i nyere dansk Romankunst."
"
Fåglar omkring fyren" rekommenderas också och så "Markerna modnes" (
Markerna mognar) som handlar om tre unga män som drar ut i världen för att finna lyckan. Den ene är idealisten, den andre är livsnjutaren och den tredje ,slutligen, är strebern. Deras öden blir olika och boken slutar kanske inte riktigt som man kunde förvänta sig. (Jag har inte läst själv utan förlitar mig på Stangerups korta recension).
Paludans stora roman så:
Jörgen Stein- Stangerup jämför den med Jacobsens Niels Lyhne och Frederik Paludan- Müllers versepos "Adam Homo" (en bok som danska skolbarn pinades med under förra seklet om man får tro min morbror som skrev "Adam Homo er til at sove paa". )
Jörgen Stein har jag beställt på biblioteket och jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan jag kan hämta ut den. Jörgen Stein handlar om tiden mellan 1914 och fram till slutet av 1920-talet.
Og paa Baggrund af Tiden, som dens Menneske, dens "Homo" der söger "Lykken", staar saa Jörgen Stein , den blege unge Dansker med de lyse Forhaabninger, det aabne Hjerte og Trangen til "Han veed ej hvad". Han ribbes i Bogen for sine Illusioner, Livet bliver paa ingen Maade, det han havde ventet. Han er saa smaat ved at gaa i Hundene. Men han tager sig i det og finder i Arbjedet og den snaevert afstukne Livspogave et Staasted, som skaffer ham i hvert Fald Resignationens Lykke."
Det är säkert inte helt omöjligt att hitta några böcker av Helle Stangerup bland bibliotekets hyllor- men det återkommer jag om så småningom.
3 kommentarer:
Såna fynd gillar jag!
En bok som jag rekommenderar i sammanhanget är Henrik Stangerups "Dotter till - Scener kring en mor", om hans mor skådespelerskan Betty som alltså var dotter till Hjalmar Söderberg och Emilie Voss,och gift med litteraturprofessorn Hakon Stangerup. Den är kort, man läser den på en knapp timme, men den håller för många omläsningar.
Och av Hakon Stangerup det trehundrasidiga avsnittet om Det moderne gennembrud (1870-1890)i tredje delen av Politikens "Dansk litteraturhistorie" (1967) - resten av den delen, F.J. Billeskov Jansens lika långa utläggning om Symbolisme og nyrealisme (1890-1920) är lika intressant.
Den mångsidige Hakon Stangerup doktorerade på de ideologiska striderna i 1870-talets Danmark ("Kulturkampen")men var också pressforskare: hans tre band om "Avisens historie", också den på Politikens förlag, är faktarik, läsvärd och underhållande.
Han blev själv illvilligt och nog ganska orättvist porträtterad som den anpasslige besserwissern dr. Harald Horn i Hans Scherfigs satiriska romaner "Frydenholm" och "Det forsömte foraar".
Hannele: Ibland kan det löna sig att leta i de egna hyllorna!
Ivo Holmqvist: Tack för rekommendationen. Det lokala biblioteket hade inga böcker av Henrik Stangerup i lager men jag ska leta vidare. "Dotter till- Scener kring en mor" vill jag gärna läsa. Politikens danska litteraturhistoria är jag lycklig ägare till- och så får jag plocka fram Det forsömte foraar ur hyllan... (jag har läst den men den tål omläsning). Tack än en gång för rekommendationerna!
Skicka en kommentar