fredag 29 november 2013

I knäppskalleland"Vi är i knäppskalleland", så sa John F Kennedy samma dag som han mördades i Dallas. Det är inte utan att man vill ge honom rätt, speciellt om man går tillbaks i historien. I de amerikanska sydstaterna har våldet alltid varit nära till hands i många olika fomer och skepnader.

Igår hittade jag en trevlig lista hos Bokmania (listor är ofta inspirerande) - 100 böcker som man måste läsa innan man dör. På den här listan fanns en bok som jag har sett på liknande listor förut och det fick mig att börja kika lite närmare på titel och författare.

Robert Penn Warren (1905-1989) är en tämligen bortglömd författare idag men år 1947 fick han Pulitzerpriset för sin roman "All the King's Men" . Boken finns i svensk översättning "Alla kungens män" och den lär bara finnas antikvariskt numera. Den engelska versionen är säkert lättare att hitta.

Knäppskalleland- ja, det lär man hamna i om man läser historien om "Willie Stark" som är huvudperson i Warrens roman. Stark sägs vara modellerad på guvernören och senatorn Huey Long (1893-1935) från Louisiana- en man som inte skydde många medel för att nå och behålla makten i sin hemstat.

Washington Post kallar Long för "The most entertaining tyrant in US history", fast jag tycker inte att tyranner är det minsta lustiga. Huey Longs slut blev också i sann "knäppskalleanda"- han sköts till döds i Baton Rouge.

"Alla kungens män" har jag nu beställt från biblioteket.5 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Mer om Huey Long, hans tid och romanerna om honom drygt halvvägs
ner i den här artikeln:
nhttp://tidningenkulturen.se/artiklar/nyheter-mainmenu-53/utrikes-mainmenu-48/13346-vad-hander-efter-sjaette-november

Ivo Holmqvist sa...

Om ett par andra som skrivit om Huey Long:

http://tidningenkulturen.se/artiklar/portr-mainmenu-51/riga-portr-mainmenu-100/14339-om-herbert-tingsten-

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: Tack för länkarna. Jag ska läsa med stort intresse!

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Just den boken har jag inte heller läst. Väntar på ditt omdöme.

Ingrid sa...

Ivana: Boken blir förhoppningsvis julläsning- beroende på hur snabbt den dyker upp på biblioteksdisken (fjärrlån).