söndag 24 november 2013

NRK


NRK är förkortning för Norsk Rikskringkasting och hos Bokelskerinnen läser jag om romanpriset som program 2 (kulturkanalen, som jag förstår) ska dela ut inom kort (februari). (Hos Bokelskerinnen kan man också se hela den långa listan).

Jag tycker att det är spännande att få se dessa utvalda representanter för modern norsk litteratur. Jag har själv blivit lite extra intresserad av de här tre.

Roy Jacobsens böcker har blivit flitigt översatta till svenska och säkerligen kommer "De usynlige" också att komma ut på vårt språk. Det är en familjehistoria som skildras och det gäller åren mellan 1913-1928- större delen av mellankrigstiden alltså.


En fiktionaliserad biografi om den spanske konstnären Goya- kan det vara något? Jo, det tycker jag och skriver genast upp den här titeln.

 
"I Mitt liv var et hett bibliotek følger vi bibliotekaren k, og hans arbeid ved Drammen folkebibliotek i perioden 1999-2006. Gjennom bøkene han er satt til å sortere, forteller han sin livshistorie; erotikken, dødsangsten, forholdet til samboeren, familien og hjembyen - sett i lys av forfattere som Roth, Kafka, Proust, Beckett, Joyce m.fl. Et sentralt tema er hvordan bevisstheten (hos en litteraturelsker) hele tiden er i dialog med skrivekunsten, så å si befinner seg inne i den. Fortelleren undersøker hvordan den store litteraturen ankommer det han kaller «historiens utkant»; det lille og lokale livet. "
 
Nu gjorde jag det lätt för mig men visst låter det intressant ?
 
 

Inga kommentarer: