lördag 23 november 2013

Om livet i Greenwich Village



"Kafka Was the Rage" är den engelska titeln på Anatole Broyards minnen från sitt 50-tal i New York. Nu kommer den här boken i svensk översättning (snart) och "Vykort till litteraturen: memoarer om Greenwich Village" heter den då.

Det är Ràmus förlag som står för utgivningen.

Jag drogs till titeln och så blev jag givetvis tvungen att ta reda på vem han var denne Anatole Broyard. Om man läser Wikipedias artikel (men Wikipedia gör man klokt i att inte använda som enda källa både här och i övriga sammanhang) hamnar man mitt i ett getingbo och man lär sig inte så mycket om skribenten som sådan (och det är väl den personen jag är mest intresserad av som läsare).

Anatole Broyard (1920-1990) var en framstående litteraturkritiker och knuten till framför allt The New York Times. Han skrev mestadels kortare stycken (noveller och essayer) men han hann också med att skriva ner sina minnen från Greenwich-tiden innan han dog. (Broyard drabbades av prostatacancer och han kämpade mot tiden- de här memoarerna kom ut postumt. (1993).

Jag ser fram emot att läsa om Anatole Broyards liv i New York och det kan hända att jag läser på engelska först.

 Jag kan berätta att Wikipedias artikel om Broyard lyckades reta upp den amerikanske författaren Philip Roth så till den milda grad att han fann för gott att skriva ett långt öppet brev som publicerades i tidningen "The New Yorker".

Vill man läsa mera om Anatole Broyard skriver Jim Burns HÄR.


3 kommentarer:

Ivo Holmqvist sa...

Som framgår av Philip Roths öppna brev var det påståendet att huvudpersonen i The Human Stain skulle vara kalkerad på Anatole Broyard som retade upp honom.

Broyard tycks han inte ha haft något emot eller otalt med - han kände honom knappast.

Mer om det här:

http://www.dixikon.se/bloggarna/exit-philip-roth/

Hannele sa...

Intressant tips, tack.

Ingrid sa...

Ivo Holmqvist: tack för länken och jag hoppas att den svenska översättningen av Broyards bok ska få många läsare. Philip Roths bok (som handlar om en helt annan person) har jag faktiskt lånat hem från biblioteket nu. Nyfikenheten väcktes.

Hannele: Jag tror att det är en intressant och läsvärd bok- en bok jag själv absolut tänker läsa. Det var en spännande tid- 50-talet.