tisdag 26 november 2013

Hittat i den allmänna litteraturhistorien

 Foto: Christian Nyholm-Olsen

På fotot ovan "moster Marie" och året är 1913. Systersonen har just blivit döpt i Lögstörs kyrka på Jylland.  "Moster" var född år 1880 på Christiansö utanför Bornholm och hon hade turen att ha en mycket modern far. "Moster" (och hennes två systrar) fick samtliga en yrkesutbildning- i "mosters" fall en handelsutbildning men hade hon själv fått välja kanske hon hade läst litteraturhistoria för böcker kom att bli en stor del av hennes liv. I mina hyllor har jag hennes "Almindelig Literaturhistorie av  Johannes Scherr" tryckt i Köpenhamn år 1876. Där kan man hitta mycket smått och gott som idag är helt eller delvis bortglömt.


Jag ville läsa vad som fanns skrivet om Mary Ann Evans (som skrev under pseudonymen George Eliot).  Det var inte många rader men i stället hittade jag ett inlägg om Mary Russell Mitford (1787-1855)  (bilden ovan).

Mary Russell Mitford var enda dotter till en far som gillade att göra slut på pengar. Mycket pengar. Detta till trots var dottern  mycket fäst vid sin far och tillbringade en stor del av sitt liv tillsammans med honom. Mary skrev för att bidra till uppehället och hon var mycket produktiv. Idag är nog de flesta av hennes alster bortglömda med undantag för "Our Village" som består av en samling berättelser/sketcher från ett samhälle i  1810- och 1820-talets England. Mary bodde i den lilla  byn Three Mile Cross i Berkshire.


Elizabeth Barrett Browning och Mary Mitford blev vänner och de växlade många brev med varandra. Den brevväxlingen kan man ta del av i bokform.

"Our Village" finns i många utgåvor och jag skulle själv välja en antikvarisk och illustrerad variant. Vill man läsa "gratis" finns många av Mary Mitfords böcker på Project Gutenberg (inklusive "Our Village").

Lite mer information om Mary Russell Mitford HÄR.

3 kommentarer:

em sa...

Jag kan rekommendera Folio Societys upplaga av "Our Village". Den är rikligt illustrerad med träsnitt av Joan Hassall (dotter till John Hassall).
Margaretha

Hanneles bokparadis sa...

Intressant!

Ingrid sa...

Margaretha: tack, det är precis en sådan utgåva jag är ute efter!

Hannele: Jag har den här boken på min önskelista.