onsdag 13 november 2013

Gränstrakter- ett kvinnoöde


En idyllisk bild från en gränstrakt. Fotot är taget inte så långt från Kirkenes i norra Norge. Fotografen hette Ellisif Wessel (1866-1949) och hon var en stark och målmedveten kvinna, en kvinna som kämpade för de svagas rättigheter i en svår tid.

Ellisif Wessel var gift med en läkare och paret bosatte sig i Kirkenes långt ovanför polcirkeln. Det kom att bli ett mycket hårt liv och Ellisif drabbades av många personliga sorger. Ändå orkade hon att leva vidare och arbeta för att andra skulle få det bättre. Hon var en eldsjäl. Bor man i gränstrakter lever man ofta under krigshot- här en bild från 1944. Den tyska arméns representant stoltserar på fotot.


 Idag är Kirkenes mycket präglat av närheten till Ryssland. (fotot är lånat).


Om Ellisif Wessel och hennes liv i gränslandet och i Kirkenes har bland andra Cecilie Enger skrivit.
Preus Museum har många av Ellisif Wessels foton i sina arkiv. Även Varangers Museum har mycken information om denna fascinerande kvinna.

Ser du en fattig smågutt
sitte der sulten og trett av gråt-
hils ham og kyss hans bleke kinn,
for han er sorgen min.

Så du de bitre tårer
Kysset dem bort, men manglet bröd
Strömet det gjennom ditt harme sinn:
Han viser veien min!

Hör mig, du bleke lille-
sorgen du baerer i denne stund
gråten jeg ser omkring din munn
skal vende verdens grunn.

Ellisif Wessel (1903).

3 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken trevlig ny bekantskap.

Anonym sa...

Ja, som mimmimarie sa - vilken trevlig ny bekantskap!
Jag lärde mig vad "eldsjäl" betyder nu, tack till dig. Och jag är glad att jag förstår norska wiki om Ellisif Wessel nu. Jag hittade ingenting via bokbörsen... Fotografien är så beundransvärt. Inte tyska soldater 1944, men hennes bilder. Ellisif Wessel ska jag inte glömma. Om jag kan inte hitta på någonting av henne (finns barnboken "den lille socialist" (1914) och "flera diktsamlingar", vet wikipedia - så kommer jag säkert att läsa Cecilie Enger. Tack så mycket igen!

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det var en mycket fängslande bok om en fängslande kvinna. Urstark och värd att beundra.

Klemperer: Ja, Ellisif Wessel var en eldsjäl och hennes foton är värda att se närmare på- hon var en duktig amatörfotograf och det hon dokumenterat är ovärderligt. Cecilie Engers bok är välskriven, tycker i alla fall jag och den är ju dessutom lätt att få tag på.