lördag 30 november 2013

Nyfiken på: Penelope Mortimer


Jag tror absolut att jag har läst något av Penelope Mortimer (1918-1999) men det är i så fall mycket längesedan och jag har glömt bort vad det var. "The Pumpkin Eater" (den svenska titeln är "Fjärde gången gift" - inte särskilt fyndigt....) är den mest kända av Mortimers romaner och den finns att få på Bokbörsen och det är möjligt att en del bibliotek ännu har den i lager. Nya utgåvor kan man säkert hitta via nätbokhandeln. "The Pumpkin Eater" måste väl kunna kallas en modern klassiker och den kom ut år 1962 som författarinnans femte bok. Edna O'Brien sa om den "Almost every woman I can think of will want to read this book".  Det blev en fimatisering också (Anne Bancroft i huvudrollen).

En annan bok i produktionen (som inte var enormt stor) är "Daddy's Gone A-Hunting" från 1958. Även den har tryckts upp i nya utgåvor på senare tid.

Penelope Mortimer levde ett mycket oroligt liv och jag är övertygad om att "verkligheten överträffade dikten"- fadern var präst och han utsatte dottern för det ena övergreppet efter det andra. Detta skriver Mortimer om i sin självbiografi som kom ut i två delar (en tredje del skrevs men den blev aldrig publicerad). Barndomen innebar också ständiga uppbrott eftersom fadern fick tjänster i många olika församlingar. Två äktenskap , ett otal förhållanden och sex barn- så blev facit till slut. Ett hårt liv som ändå blev över 80 år långt.


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

namnet låter välbekant, men jag tror inte att jag läst något . men The Pumpkin Eater låter väldigt intressant

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har den på gång - det blir förmodligen julläsning.