lördag 2 november 2013

SkördTre böcker är bärgade (två av dem från biblioteket) . Bokens magi i redaktion av Tage la Cour hämtade jag från den egna hyllan och här finns berättelser om böcker av både kända (och lite mera okända kanske) författare. Jan Fridegård, Martin A Hansen och Stefan Zweig hör till de mera namnkunniga skribenterna i den här samlingen.

Från Malmö stadsbibliotek kommer Josefine Klougarts roman Én af os sover (som var en av de danska nomineringarna till Nordiska Rådets litteraturpris i år- jag hade nog hoppats på Josefine Klougart men kanske nästa gång? Tredje gången gillt heter det ju.) Klougarts språk är både poetiskt och magiskt .

Der findes en stilhet i stedets enesang, når en stemme höres, bölgernes, morgonens stemme. Og der er en langsamhed i morgonen, som er helt kor i én stemme. Det er den, jeg ligger og laenges efter.Som man i februar laenges efter lyset, som jag senere laenges efter de riktige ord, de rigtige saetninger og flerstemmigheden, tertsen, de helt små forskydninger." (s 76) och från romanen "Stigninger og fald".
 
Så äntligen.... och jag får säga att det gick föredömligt snabbt att låna hit (till söder om landsvägen) Jacob Paludans roman "Jörgen Stein". Två delar bestär den av och det är sammanlagt cirka 650 sidor. Jag har redan avverkat 400 av dem och den här berättelsen har jag svårt att slita mig från. En krönika över en viktig del av det förra århundradet och också historien om en ung och idealistisk man. Mycket gripande och boken ger en mycket god bild av en omvälvande och svår tid. Översättningen (för jag läser på svenska) är gjord av ingen mindre än Olle Hedberg.
 
Just igår bjöd för övrigt biblioteket på idel spännande godbitar och jag var tungt lastad på vägen hem. Förhoppningsvis kan den lasten bidra till ett par blogginlägg så småningom.
 
 3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Berättelser om böcker är kul.

mimmimarie sa...

Du kommenterade på min blogg häromdagen om att du ville läsa Flickorna från Viterbo. Jag kan skicka den till dig om du vill. Det är ett tunt häfte som var tänkt att gå till Kupan men jag tror att det skulle få ett bättre hem hos dig. Skicka mig ett mejl om du är intresserad.

Ingrid sa...

Hannele: Ofta extra inspirerande!

Mimmimarie: Stort tack. Jag kontaktar dig.