fredag 22 november 2013

Bror och syster


En händelse som ser ut som en tanke men det var en ren sinkadus att jag råkade få hem två böcker på temat "bror och syster" på en och samma gång.

Eimear McBride tilldelades "The Goldsmiths Prize 2013" för debutromanen "A Girl Is A Half-formed Thing" som handlar om en mycket speciell syskongemenskap mellan en syster och hennes sjuke bror. Det är dock inte bara en relation som skildras utan också en del av ett samhälle. Språket är lite av en utmaning (man får tänka James Joyce...) men en utmaning som jag är övertygad om kommer att ge stor utdelning. Eimear McBride har fått fina recensioner och många lovord för sitt förstlingsverk. Jag återkommer när jag har läst klart.

Undanstoppad på en hylla i ett dolt hörn hittade jag (i en av de där stora och ganska trista bokhandlarna vars namn jag vill låta vara osagt) George Eliots "Bror och syster" (The Mill on the Floss). Det är en tegelsten på nära 800 sidor - George Eliot har ett ganska "omfattande" sätt att skriva. Just den här romanen har jag inte läst (men väl annat av henne) så jag var snabb att ta med den hem.( Så slapp man belasta sina hyllor med något så tråkigt som en klassiker.)

George Eliot skriver med vass humor och stor insikt- och ja, det handlar om Tom och Maggie- bror och syster som växer upp tillsammans i en tid då kvinnor skulle tiga still och vänta på att bli fördelaktigt gifta. Verkligt spännande läsning och även här skriver jag "återkommer senare".

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Eliots bok har jag, funderar på en till som heter så....

mimmimarie sa...

Agneta Pleijel har gett ut en bok som heter Syster och Bror. Den står på min Att-läsa-lista.

Ingrid sa...

Hannele: Man kan nog hitta en del sådana titlar... :-)

Mimmimarie: Jag tycker om Agneta Pleijels sätt att skriva- kan inte påminna mig att jag läst "Syster och Bror" så jag ska kika närmare på den boken - tack!