onsdag 27 november 2013

Kvarnen vid Floss


"En vidsträckt slätt, där floden Floss allt bredare strömmar fram mot havet mellan sina gröna stränder och tidvattnet lidelsefullt skyndar den till mötes och hejdar den i en häftig omfamning."

Så börjar George Eliots (Mary Ann Evans) stora roman om Maggie Tulliver- för det är om Maggie den här boken främst handlar.  Om jag någonsin får för mig att lite så där lagom pretentiöst sätta ihop en lista på "underbara klassiker" kommer "Kvarnen vid Floss" att hamna mycket högt upp på den. 

"The Mill on the Floss", som romanen heter på originalspråket, kom ut år 1860 och den innehåller med största sannolikhet ett av litteraturhistoriens allra finaste kvinnoporträtt (eller flickporträtt för Maggie är mycket ung i större delen av den långa skildringen.). Det handlar också om kvinnor och deras ställning, det handlar om viktoriansk dubbelmoral, det handlar om kärlek (på många plan). Kort sagt: den här boken innehåller så gott som allt man kan önska sig som läsare.

Maggie Tulliver är dotter till kvarnägaren vid floden Floss och hon och hennes bror Tom är "enda barnen". Modern är snäll och menlös och uppfostrad att sköta hemmet och inte mycket annat. Mr Tulliver är duktig på att sköta sin kvarn- familjen är tämligen välbeställd men... han älskar att processa och det kommer så småningom att stå honom mycket dyrt. (Så även hans okontrollerade temperament). Maggie är den som har den stora begåvningen i familjen- men det blir Tom som man satsar på. Han är ju pojke och " i mycket större behov av bildning". (Må vara att det sedan är helt bortkastat).  Trots att Maggie blir orättvist behandlad älskar hon sin bror över allt annat.

I en tid utan säkerhetsnät blir livet svårt om man faller utanför- och det är precis vad som händer när Mr Tullivers processande tar ett mycket eländigt slut. Tom får ta över som familjeöverhuvud och han styr med kraft- även över Maggie som så längtar efter kärlek och uppskattning att hon fogar sig i diktatorsfasonerna.

"Kvarnen vid Floss" ger en god bild av det viktorianska samhället och den ger framför allt en mycket god bild av kvinnornas ställning (detta sistnämnda ämne visste George Eliot mycket om av egen erfarenhet). Bipersonerna är mästerligt tecknade och Gun-Britt Sundströms översättning är berömvärd, tycker jag. Det kan inte ha varit alldeles enkelt att göra vettigt språk av t ex gårdfarihandlaren Bob Jakins många ordrika utläggningar.

"Kvarnen vid Floss"är med rätta en klassiker och därmed har den också ständig aktualitet. Maggies situation är tyvärr inte något som hör det förflutna till- ännu idag tvingas kvinnor underkasta sig "patriarkatets lagar".  Maggies längtan efter ett eget och självständigt liv kommer aldrig att bli mera än just en längtan men det är just skildringen av hennes tankar och hennes väg genom livet som väcker läsarens medvetande och förhoppningsvis stora medkänsla.

"Bror och syster" (Kvarnen vid Floss) har getts ut i pocket av Bonniers förlag. Vill man köpa den i pappersform finns den att få hos t ex AdLibris till ett pris av 19 kronor. Det är sannerligen inte mycket för ett av världslitteraturens mästerverk.

Inga kommentarer: