tisdag 31 mars 2015

Om att skriva sitt livAtt skriva dagbok hör till något av det mest privata man kan göra- det finns en stor mängd av dagboksskrivande författare och även helt "vanligt folk". Ofta föds dagböckerna under svåra tider.


Mrs Calloway (A Room of my own) har skrivit och tipsat om en mycket läsvärd bok. (Tack för det, Mrs C!) Jag hade tur- mitt bibliotek hade precis köpt in ett exemplar och jag blev först till kvarn. Jag har börjat med att bläddra och kommer säkert att hitta många skribenter som jag vill fördjupa mig mera i. Här blandas känt och okänt och en hel del stora världshändelser skymtar fram på sidorna.

Den 22 november 1963 minns alla i min generation (och tidigare). "Plötsligt stod jag ansikte mot ansikte med Jackie i ett litet väntrum. Jag tror det var precis utanför operationsrummet. Man tänker alltid på henne eller på någon som hon som isolerad, skyddad- hon var fullständigt ensam. Jag tror inte att jag mött någon som varit så ensam i hela mitt liv. Jag gick fram till henne, höll om henne och sade något till henne. Jag tror att det var någonting i stil med "Gud hjälpe oss" för mina känslor för henne var för kaotiska för att sätta ord på."

Så skrev Lady Bird Johnson (1912-2007) och citatet är taget från en ljuddagbok.

Den 14 maj 1906

Min älskade Pierre, jag vill berätta för dig att gullregnet står i blom, blåregnet och hagtornen är på god väg- du skulle ha älskat allt detta.--- Marie Curie (1867-1934)

Pierre Curie dog den 19 april år 1906 när han blev överkörd av en hästdroska i Paris.I den här samlingen - Ronald Blythe: The Pleasures of Diaries- kan man kanske hitta en del intressant i dagboksväg.

5 kommentarer:

fyrabarnsmor sa...

kul att läsa litterära dagböcker, biografier (själv fotade och skrev jag ganska flitigt dagbok när barnen växte upp, ville inte att åren försvinner i dimman)

Hanneles bokparadis sa...

Marie Curies bok har jag läst flera gånger, läste till och med teknisk fysik något år för att bli som hon...

Kurt sa...

Nordiska museet har vid regelbundna tillfällen bett svenska folket skicka in dagboksanteckningar för en viss specifik dag. Vid några tillfällen har de också publicerat utdrag ur dessa t ex "Intressant att leva. Dagböcker 14 maj 1991" och "Minns den 14 maj"

Anonym sa...

Och tack också från mig, Mrs Calloway. Det är säkert en läsvärd bok!
Och det finns så många anledningar för att skriva dagbok (jag gör det också) och för att tänka om en specific dag. Till exempel, när Kurt skrev om det - "14.Maj" har varit för mig, alltid, födelsedagen av Otto Klemperer (1885-1973). För andra personer är det någonting helt annat. Ibland är jag ledsen över att vi har så många dagböcker från berömda personer, men nästan ingenting från "alla". Nordiska museet hade en himlabra idé att fråga svenska folket!

Ingrid sa...

Hannele: Dina barn är säkert mycket tacksamma för dina dagböcker. En skatt för dem och för kommande generationer!

Kurt: Nu minns jag också den där dagboksuppmaningen! En mycket god idé!

Klemperer: Vanligt folks dagböcker kan vara väl så intressanta, du har så rätt! (Nu ska jag plocka fram min farfarsfars anteckningar från slutet av 1800-talet. Kanske ingen "stor" litteratur men mycket intressant historia!!)