onsdag 2 oktober 2013

Winterson och litteraturenJag har läst Jeanette Wintersons självbiografiska "Varför vara lycklig när du kan vara normal?", en bok som väldigt många andra också läst och även bloggat om så jag tänker fatta mig kort. En berörande och bitvis mycket plågsam bok att läsa men välskriven. (En bok som för övrigt fick mig att läsa i ett streck in på småtimmarna, något som händer ganska sällan numera....)

Jag har läst med pennan i hand och det här tycker jag extra mycket om:

"Litteraturen är allmän mark. Det är mark som inte enbart styrs av kommersiella intressen och som inte heller kan utnyttjas som populärkulturen- exploatera det nya och dra sedan vidare.
Det talas mycket om den tama världen i förhållande till den vilda världen. Som människor är det inte bara en vild natur vi behöver utan också vår fantasis otämjda, öppna vidder.
Det är i läsandet som det vilda bor."

Jag älskar den sista meningen "Det är i läsandet som det vilda bor".

7 kommentarer:

Bokmania / Ivana Eklund sa...

Jag har också markerat många stycken i Wintersons bok. Särskilt minns jag ett om poesi, vad den kan betyda för en sårad ung själ.

Helena (Fiktiviteter) sa...

Å, jag är så sugen på att läsa boken men vill först läsa mer av Winterson (har bara läst The Daylight gate, The Passion och Tyngd tidigare) eftersom jag förstått att jag kommer ha ännu större behållning av den här då.

Sanna sa...

Jag gillade verkligen den här och håller med om att det finns många smarta ordvändningar och fina meningar! Nu har jag "Det finns annan frukt än apelsiner" i läshögen. Om litteraturen som livbåt i livet skriver också intressanta Janet Frame från Nya Zeeland, för övrigt.

mimmimarie sa...

Det där med att läsa med pennan i handen, det känner jag igen. Jag har läst en del av Winterson, men inte denna.

Ingrid sa...

Ivana: Visst fanns det många stycken att markera- sällan har jag läst något så "intagande" och sorgligt på samma gång. En sällsam bok på många sätt.

Helena: Jag har inte läst så särskilt mycket av Winterson (någon enstaka bok (Tyngd, bland annat)- men med den här biografin- där skrev hon sig rakt in i mitt hjärta.

Sanna: Visst är boken fylld av underbara meningar. Janet Frame tycker jag också mycket om och jag har hennes självbiografiska trilogi i hyllan.

Mimmimarie: Bra att ha pennan till hands när man läser! Jag tror att du skulle tycka om "Varför vara lycklig när du kan vara normal?"

Mrs Calloway sa...

jag gillar också Winterson. den sista meningen är väldigt, väldigt bra. tänk, om alla ville begripa det!

Ingrid sa...

Mrs C: Ja, tänk om alla kunde förstå vikten av att läsa en god berättelse, en vacker dikt.... (speciellt i dessa tider).